Zaštitna arheološka istraživanja otkrila veliku rimsku građevinu i srednjovekovno groblje u dvorištu gimnazije u Čačku

arheološka istraživanja gimanazija u čačku

Zaštitna arheološka istraživanja na prostoru buduće fiskulturne sale gimnazije u Čačku otkrila su tri kulturna sloja – nalaze arhitekture iz 19. veka, ostatke veće građevine iz perioda Rimskog carstva i srednjovekovno groblje ukopano u rimski horizont.

Istraživanja su obavljena u dve faze, tokom juna i novembra.

Druga faza arheoloških iskopavanja fokusirana je na detaljna istraživanja veće rimske građevine koja je tokom juna delimično otkrivena.

Da bi se sagledao oblik tog zdanja i razjasnila njegova uloga istraživanja su, posle junskih, nastavljena i u novembru. Postavljanjem novog iskopa prilično velikih dimenzija, antička građevina je ispitana u velikoj meri, ali još nije obuhvaćena u celosti.

– Ni ovom prilikom nismo uspeli da je u potpunosti otkrijemo iako smo otvorili preko 100 kvadrata ali relativno iznenađenje nam je činilo otkriće srednjovekovne nekropole ukopane u ovaj rimski objekat, mada je slična situacija već poznata sa obližnjih kasnoantičkih lokaliteta, Rimskog kupatila i porte Crkve Svetog Vaznesenja, takođe u centru Čačka – istakla je mr Katarina Dmitrović, kustos Narodnog muzeja u Čačku i rukovodilac ovih istraživanja.

(Izvor: RTV Galaksija)