XVII Međunarodna smotra arheološkog filma u Beogradu

XVII Međunarodna smotra arheološkog filma biće održana od 31. marta do 7. aprila 2016. u dvorani Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Arheološki film 2016a

Narodni muzej u Beogradu sa Jugoslovenskom kinotekom, a u saradnji sa ambasadama Republike Kipar, Republike Turske, Kraljevine Belgije, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu, Kulturnim centrom Islamske Republike Iran i autorima iz Crne Gore i Srbije organizuje XVII Međunarodnu smotru arheološkog filma, koja će se održati od 31. marta do 7. aprila 2016. u dvorani Jugoslovenske kinoteke.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Na ovaj način kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Ove godine biće prikazano 20 filmova iz 10 zemalja –  Kipra (1), Italije (5), Irana (2), Nemačke (3),  Belgije (1), Španije (3),Grčke (1), Turske (1), Crne Gore  (1) i Srbije (2).

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima nego i svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda.

Projekcije će se održavati svakog dana sa početkom u 19 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1.

Ulaznice za projekcije se mogu kupovati na biletarnici Jugoslovenske kinoteke, od  dana otvaranja smotre, svakim danom od 17 časova po ceni od 200 dinara.

Program smotre možete preuzeti OVDE ili klikom na sliku ispod.

program smotre arheološkog filma

(Izvor: Narodni muzej)