XVI međunarodna smotra arheološkog filma u Beogradu

Međunarodna smotra arheološkog filma biće održana od 19. do 25. marta 2015. u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Beograd je jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Ove godine biće prikazana 22 filma iz 10 zemalja. Repertoar smotre možete pogledati OVDE.

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima nego i svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na atraktivan i interesantan način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

Projekcije će se održavati svakog dana sa početkom u 19 časova u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu.

Ulaznice za projekcije se mogu kupiti na blagajni Galerije Fresaka u toku radnog vremena izložbenog prostora po ceni od 200 dinara, od 19. marta.

16-FAA-e-pozivnica-

(Izvor: Narodni muzej)