XV međunarodna smotra arheološkog filma

Narodni muzej u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu, Kulturnim centrom Islamske Republike Iran, Ambasadom Brazila i Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, organizuje XV Međunarodnu smotru arheološkog filma, koja će se održati od 27. marta do 03. aprila 2014. u atrijumu Narodnog muzeja.

Narodni muzej je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas po prvi put organizovana ova manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Beograd je jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Ove godine biće prikazano 19 filmova iz osam zemalja – Poljske (1), Nemačke (5)  Italije (5), Španije (3), Grčke (1), Irana (2), Brazila (1) i Srbije (1).

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima već svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na atraktivan i interesantan način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

Zbog velikog interesovanja publike predviđeno je da premijerne projekcije, koje će se svakog dana održavati od 20 časova, repriziraju sutradan od 17 časova.

Repertoar smotre možete pogledati OVDE ili na priloženoj slici.

Ulaznice za projekcije se mogu kupiti od 25. marta na blagajni Narodnog muzeja u toku radnog vremena izložbenog prostora po ceni od 100 dinara.

Narodni-muzej-Program-15-smotre-arheo-filma