XIV Međunarodna smotra arheološkog filma

14. međunarodna smotra arheološkog filmaNarodni muzej u saradnji sa Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu, Francuskim institutom  i kulturnim centrom Islamske Republike Iran  organizuje XIV Međunarodnu smotru arheološkog filma, koja će biti održana od 21. do 30. marta 2013. u atrijumu Narodnog muzeja.

Ove godine biće prikazana 24 filma iz 8 zemalja –  Nemačke (7)  Italije (5), Španije (4), Francuske (2), Grčke (2), Irana (2), Makedonije (1), Crne Gore (1).

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima već svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na atraktivan i interesantan način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

Zbog velikog interesovanja publike predviđeno je da premijerne projekcije, koje će se svakog dana održavati od 20 časova, repriziraju sutradan od 17 časova.

Program ovogodišnje smotre možete preuzeti OVDE.