Volga – podvodni paleontološki muzej

640px-Volga_Ulyanovsk-oliv

Voda Volge bi mogla skrivati ogromno groblje mamuta. Ronioci na dnu reke pronašli su kosti ovih drevnih životinja. Pri tom, u poslednje vreme sve češće se pojavljuju vesti o sličnim otkrićima. Naučnici su primetili da su kosti odlučno sačuvane i da predstavljaju veliki interes za nauku.

Pod vodom su kosti ovih praistorijskih životinja ležale više od sto hiljada godina. Ogromne, teške više desetina kilograma. Ronioci su nabasali na njih slučajno. U mutnim vodama ronioci nisu odmah prepoznali kakvi predmeti leže na dnu. Odlučili su da priđu bliže. I nisu zažalili, kaže ronilac Andrej Tatarov.

– Moja prva misao je bila da je to samo brvno. Onda sam video veoma jasan obris, a pri bližem razgledanju – da, vidljivi su bili godovi na zasečenom delu. Odmah mi je došlo u glavu – to je kljova!

Fragmenti skeleta – kljova i kost lakta – nalazili su se na dubini od 15 metara. Nakon što su ih izvadili na obalu – paleontolozi su odmah počeli sa proučavanjem. Ispostavilo se da oni pripadaju odraslom mamutu i mladuncu. Ovo je zaključak istraživača iz Volgogradskog muzeja evolucione ekologije i arheologije, koji su prvi došli do kosti. Prema rečima stručnjaka, životinje su se najverovatnije udavile prilikom pokušaja da pređu reku. Pored toga, paleontolozi veruju da ovaj nalaz – može biti ne i poslednji.

Prema njihovim rečima, na dnu Volge bi se moglo nalaziti čitavo groblje mamuta. Pogotovo, što se kljove s vremena na vreme mogu naći u različitim delovima regiona Volgograda. Na primer, u januaru, na dnu reke, blizu centralne oblasti Volgograda, spasioci su takođe, pronašli kost mamuta. Ronioci su nabasali na nju slučajno, tokom treninga, i izvukli je na obalu.

Međutim, sadašnje otkriće je posebno. Naučnici iz Volgograda predpostavljaju da bi ove kosti mogle pripadati slonu, koji nije bio pokriven gustom dlakom. U tom slučaju, radi se o mnogo starijoj životinji, pretku mamuta – trogonterijevom slonu, kaže viši istraživač u Institutu za paleontologiju RAN, Jevgenij Maščenko.

640px-Mammuthus_trogontherii122DB

– Trogonterijevski slon nije bio prekriven dlakom kao mamut i niko ga nikada nije video. Njegovi zamrznuti ostaci, za razliku od trupova mamuta, nikada nisu pronađeni. Možemo pretpostaviti da je klima bila malo mekša, i da je to već bio slon, koji se prilagođavao životu u hladnim vremenskim uslovima.

U bliskoj budućnosti, naučnici se nadaju da će sprovesti veliku ekspediciju. Ko zna, možda Volga zaista krije najbogatiji paleontološki muzej pod vodom.

(Izvor: Glas Rusije via Vostok.rs)