Vizantijsko blago iz otpadne jame

Arheološka istraživanja kod starog grada Arsufa (grčke Apolonije), severno od današnjeg grada Tel Aviva u Izraelu donela su intrigantno otkriće: otpadnu jamu koja je sadržala 400 vizantijskih zlatnika, 200 samarićanskih svetiljki (žižaka), prsten s natpisom i zlatni nakit.

arsuf1

[Credit: Pavel Shargo/Institute of Archaeology/Tel Aviv University]

Arheolozi sa Univerziteta u Tel Avivu i Izraelske uprave za starine istražuju ovo područje koje su nekada obrađivali poljoprivrednici drevnog Arsufa. To potvrđuju nalazi poput preša za grožđe i maslina, ali i ostaci pomoćnih objekata. Uz ovu bogatu jamu, pronašli su mnogo drugih jama od kojih je jedna prečnika preko 30 metara. Sadržavale su ulomke keramičkih i staklenih posuda, pribor za jelo, životinjske kosti i artefakte koji nisu bili korišćeni.

Najviše pažnje privukao je pozlaćeni bronzani osmougaoni prsten s ugraviranim stihovima iz Samarićanskog Petoknjižja. Takvih samarićanskih prstena poznato je svega desetak primeraka – što ovaj nalaz čini veoma značajnim.

arsuf2

[Credit: Assaf Peretz/Israel Antiquities Authority]

Bogati nalazi iz ovih jama datiraju se u V, VI i VII stoleće, kada je Arsuf zauzimao površinu od 70 ha te bio drugi najveći grad u dolini Sharon, posle Cezareje.

(Izvor: ANN / Priredila: Katarina Podunajec)