EKSKLUZIVNO: Visoki Dečani i Gračanica se izmeštaju u centralnu Srbiju

Prema saznanjima našeg portala, u najnovijem planu, koji su u Briselu dogovorili predstavnici Vlade Republike Srbije i Kosova, predviđeno je da ove dve velike srpske svetinje sa Kosova budu brižljivo izmeštene u centralnu Srbiju tokom tekuće godine. Planom je predviđeno i da se manastirski kompleks  Pećke Patrijaršije takođe izmesti najkasnije do kraja 2015. godine.

Visoki Dečani i Gračanica se izmeštaju u Srbiju
Manastiri će, po svemu sudeći, biti smešteni u blizini Sopoćana, takođe na teritoriji Raškoprizrenske eparhije.

Ministar kulture Kosova Memli Krasniqi očekuje da će sporazum sa nadležnim ministarstvom u Srbiji biti potpisan najkasnije do 10 aprila.

Brižljivo prenošenje pomenutih manastira u Srbiju obaviće Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa još nekoliko značajnih institucija naše zemlje a ceo projekat finansiraće Evropska Unija. Kosovski stručnjaci učestvovaće u ovom projektu isključivo u svojstvu posmatrača.

Više o samom projektu biće poznato narednih dana.

vdečanigračanica1

[ VAŽNO ]

Ovaj tekst je nastao kao prvoaprilska šala i zabavnog je karaktera te se nadam da ste ga tako i razumeli. Nisam u kontaktu sa A. Vučićem a nažalost albanski slabo razumem pa i ti silni mejlovi od g. Krasnićija ostaju nepročitani :)

Budite spokojni, čvrsto verujem da se ništa slično ne može dogoditi u svarnosti.

aprililili