Viseći vrtovi Vavilona zapravo su se nalazili u Ninivi?

Legendarni viseći vrtovi Valilona su upravo to – legendarni. Postoji mogućnost da se čak nisu ni nalazili u Vavilonu. Prema istraživanjima profesorke sa Oksforda Stefani Dejli, čuveni viseći vrtovi Vavilona, jedno od sedam svetskih čuda, su se najverovatnije nalazili oko 340 km severno, u Ninivi.

Viseći vrtovi Vavilona

Dejli, koja će ovog leta objaviti knjigu o svojim zapažanjima, tvrdi da je do zabune došlo zbog greške u prevođenju istorijskih izvora. To objašnjava zašto godine iskopavanja u Vavilonu, nisu donele očekivane rezultate i zašto se sumnjalo u njihovo postojanje. Ona smatra da je vrtove izgradio Senaherib (704 – 681 p. n. e.), asirski kralj, koji je izgradio prestonicu u Ninivi. On je takođe ostavio gomilu natpisa koji veličaju njegovu izgradnju vodovodnog sistema i vrtova. S druge strane, Navuhodonosor, vladar koji se najčešće dovodi u vezu sa izgradnjom čuvenih vrtova, nikad nije pominjao da je izgradio vrtove uprkos mnogim natpisima koja veličaju njegove poduhvate izgradnje.

Tokom svojih istraživanja Dejli je primetila da je bareljef u Senaheribovoj palati u Ninivi zapravo predstavljao drveće koje raste na krovovima kako je opisano u starim opisima vrtova. Originalni bareljef je izgubljen sredinom 19. veka kada ga je otkrio britanski arheolog Ostin Henri Lejard. Moguće da se nalazio među rezbarijama iz Ninive koje su potonule sa brodom koji ih je prevozio preko Tigra. Crtež je igrom slučaja ostao sačuvan, jer je jedan od umetnika iz Lejardove ekipe prethodno precrtao bareljef, i taj crtež je našao put do profesorke Dejli. Ona je takođe primetila da je nakon asirskog pljačkanja Vavilona 689. p. n. e. Niniva nazvana ˝Novim Vavilonom˝ što je dovelo do kasnijeg verovanja da se vrtovi nalaze u Vavilonu.

Prema njenim otkrićima, bar još jedan grad u Mesopotamiji je nazivan ˝drugim Vavilon˝ što znači da su još u ta vremena imena određenih mesta koristila kako bi se opisali neki drugi gradovi i mesta.

Najveće otkriće je bilo kada je primetila da je Senaherib preimenovao imena svih ulaza u Ninivi i dao im imena bogova po tradiciji, tako da je Niniva u pravom smislu postala ˝Novi Vavilon˝.

Niniva

Niniva

Dalje, uporedivši topografiju Ninive i Vavilona, zaključila je da potpuno ravni predeli oko Vavilona nisu bili pogodni za navodnjavanje vrtova i da su vrtove opisivali istoričari koji su obilazili predele oko Ninive.

Međutim, ne veruju svi stručnjaci u ovu teoriju. Profesor Gibson sa Orijentalnog instituta u Čikagu tvrdi da postoji idealno mesto u Vavilonu za viseće vrtove, a to je Južna citadela, masivna grupa zidova koja stoji tačno na reci. To je jedino mesto odakle se lako pristupa vodi.

Niniva2

Niniva

Za sada, malo je verovatno da će iko moći da vrši iskpovanja u Ninivi, ili čak da bi iskopavanja okončala debatu. Zbog trenutne situacije u Iraku, nije bezbedno vrštiti iskopavanja jer sam lokalitet je mesto pljački tokom godina a u vreme Sadama Huseina korišćen je kao vojna baza što je doprinelo uništavanju nalaza.

(izvor: National Geographic / Priredila: Tanja Mladenović)