Ugrožen Akropolj u Atini

AkropoljTaman kada se pomislilo da je Grčka prošla ono najgore što kriza može da učini, novi udarac ju je pogodio u sredu – Akropolj se ruši.

Inženjeri su otkrili da deo ogromne ravne stene na kojoj drevni Partenon leži u centru Atine popušta. Timovi Centralnog arheološkog saveta otkrili su “nestabilnost duž velikog prostora” nakon ispitivanja odrona koji se dogodio u januaru, a tokom kojeg se ogroman kamen survao niz najposećenijeg lokaliteta u grčkom glavnom gradu.

Rad na obezbeđivanju južne padine brda na kojem leži 2.500 godina star kompleks hramova biće neophodan, a kao glavni uzrok problema navode se cevi za kišnicu koje vode od starog muzeja na Akropolju.

Uprkos teškim rezovima na drugim mestima, restauracija ovog lokaliteta traje od 1970-ih i ostala je sveta, simbol slavne prošlosti nacije.

U ne tako slavnoj sadašnjosti, Grčka je morala da izdrži šest godina brutalne recesije, sa nezaposlenošću koja je dostigla 27 odsto. Međutim, prvi put od 2008. godine očekuje se umeren rast od 0,4 odsto godišnje.

(via National Geographic Srbija / Foto: Wikipedia)