U Vinkovcima pronađen prsten sa urokljivim okom star 1800 godina

Dvestotinjak predmeta pronađeno je ovih dana prilikom arheoloških iskopavanja u Vinkovcima (HR). Najzanimljiviji među njima je redak zlatni prsten iz 3. stoleća sa tzv. urokljivim okom.

prsten vinkovci

Arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja pronašli su redak zlatni prsten, najverovatnije iz 3. stoleća, te 200-tinjak drugih predmeta, tokom istražnih radova na lokaciji izgradnje budućeg Centra za digitalizaciju podataka Državne geodetske uprave u Vinkovcima.

Arheološki radovi u Glagoljaškoj ulici u Vinkovcima traju već desetak dana, a osim prstena pronađeno je i oko 400 kilograma ulomaka keramike koja, prema preliminarnom veštačenju, pripada razdoblju od 1. do 6. stoleća, te više od 200 posebnih nalaza od metala, keramike i kamena.

“Prsten je veoma zanimljiv jer smo ga pronašli u jednom od slojeva, što znači da ga je neka od Cibaličanki koja ga je nosila, najverovatnije, izgubila. Na prstenu se nalazi prikaz zeca ili miša koji gricka cvet, što je simbol sreće, dok se iznad samog ruba prstena nalazi tzv. urokljivo oko, koje je onoga koji je prsten nosio štitilo od nesreće”, objašnjava kustos Gradskog muzeja u Vinkovcima Hrvoje Vulić.

prsten vinkovci2

Na nalazištu je pronađena i velika količina novca iz rimskog perioda te, što je posebno zanimljivo i  retko, delomično fosilizovani ostaci izmeta.

“Ne znamo još uvek da li je reč o ljudskom ili životinjskom izmetu, ali njegova analiza će nam dati vrlo vredna saznanja o načinu ishrane u rimsko vreme na području nekadašnjih Cibala”, napominje Vulić.

Rukovodilac arheoloških radova u Glagoljačkoj ulici, kustos Anita Rapan Papeša naglašava kako se lokacija nalazišta nalazi nedaleko od zapadnog ruba Cibala, koje su u rimsko doba bile značajan grad na ovom području.

“Nismo za sada naišli na značajnije ostatke arhitekture, ali smo locirali jedan zid, otpadnu jamu i tri bunara za pitku vodu u nizu”, kaže Rapan Papeša.

Ističe kako se arheološki radovi sprovode na oko 130 kvadratnih metara površine, a trenutno se radi na dubini od oko dva metra. Radovi bi trebali da se završe do kraja ove nedelje.

U antičko doba na području grada Vinkovaca nalazio se rimski grad Colonia Aurelia Cibalae koji je bio treći najveći grad u provinciji Panoniji Sekundi, koja se protezala na današnjem području Slavonije, Srema i Baranje. Grad je osnovan početkom 1. stoleća, a za vreme cara Hadrijana (117.-138.) dobija status municipija (Municipium Aelium Cibalae), a od kraja 2. ili početka 3. stoleća grad biva uzdignut na rang kolonije.

Vrhunac razvoja doživljava kroz 4. stoleće, kada je u gradu i bližoj okolini živelo između 5 i 10 hiljada stanovnika. Bio je sedište i hrišćanske biskupije, a u njemu su rođena i dva rimska cara Valentinijan (364.-375.) i Valens (364.-378.).

(Izvor: znanost.geek.hr)