U Mongoliji pronađeni veoma značajni epigrafski spomenici drevnih Turaka

Dva masivna kamena sa urezanim natpisima na drevnom turkijskom jeziku pronađena su u stepama istočne Mongolije. Ovo je prvo takvo otkriće nakon više od jednog veka, istakli su arheolozi.

Mongolia_inscriptions_02

Profesor Takaši Osava (Takashi Osawa) sa Univerziteta u Osaki i istraživači sa Arheološkog instituta Mongolske akademije nauka otkrili su ostatke dva džinovska epigrafa u maju na arheološkom lokalitetu Dongoin, u blizini planine Delgerkhaan, 400 km jugoistočno od mongolske prestonice Ulan Bator.

Dva kamena, jedan dužine 4 a drugi 3 metra, datuju se u sredinu 8. veka a zajedno su ispisani sa 2, 832 simbola drevnih turskih runa, u 20 linija teksta.

Ovaj nalaz je značajan jer se radi o prvom nalazu ove vrste nakon tri najpoznatija nalaza drevnih turskih natpisa (Bilge Kaghan, Kol Tigin i Tonyukuk) koji su pronađeni u centralnoj Mongoliji pre oko 120 godina.

Deo natpisa na drevnim turskim runama. Čitaju se s desna na levo.

Deo natpisa na drevnim turskim runama. Čitaju se s desna na levo.

Osava, koji je dešifrovao natpise, kaže da opisuju žalopojku ljudi koji smrću napuštaju svoje voljene i domovinu a pronađeni tekstovi bi mogli pružiti neprocenjive dokaze o političkom sistemu i institucijama Gok Turaka, naroda koji su u ovo vreme vladali stepama Centralne Azije.

Gok Turci su najstarije nomadsko pleme Centralne Azije koje je ostavilo pisane tragove svog jezika i pisma.

Istorija Gok Turaka započinje sa Bumin Kaganom i osnivanjem Prvog turskog kaganata 552. godine. Za vreme Sui dinastije, Kinezi su političkim igrama izazvali unutrašnje nemire u kaganatu i podelili carstvo na istočni i zapadni deo. Istočno carstvo, koje je bilo naslednik starog kaganata je potpuno palo pod kinesku vlast 630.godine. Gok Turci su uspeli da se oslobode kineske vlasti i da osnuju Drugi turski kaganat 682. godine. Ovaj kaganat trajao je sve do 744. godine kada ga osvajaju Ujguri a Gok Turci nestaju sa istorijske scene.

(Izvor: AJW)