U Londonu otkrivena grobnica iz doba Crne smrti

Skeleti 13 osoba, za koje se veruje da su umrle tokom epidemije kuge nazvane „Crna smrt”, pronađeni su tokom radova na londonskoj podzemnoj železnici. DNK materijal uzet sa ostataka, uvereni su stručnjaci, mogao bi da da odgovorena brojna pitanja u vezi sa smrtonosnom bolešću.London, grobnica BD

Tokom iskopavanja trase londonske podzemne železnice, radnici su otkrili jamu s telima ljudi, za koje se veruje da su umrli za vreme epidemije kuge nazvane „Crna smrt”.

Zna se da su iskopavanja vršena na širem području Londona, u blizini Čarterhaus skvera, ali tačna lokacija za sada nije otkrivena.

U jami širokoj 5,5 metara pronađeno je 13 tela i pored njih grnčarija za koju je procenjeno da je iz sredine XIV veka.

Analize će, uvereni su stručnjaci, otkriti neke pojedinosti života tadašnjih stanovnika Londona, a DNK materijal uzet sa skeleta mogao bi da unapredi istraživanja i izdvoji bakteriju koja je izazvala kugu poznatu kao „Crna smrt”.

Čarterhaus skver nalazi se u oblasti koja je nekada bila van zidina Londona, a tada su je nazivali „ničija zemlja”.

Taj status, oblast Čarterhaus skvera izgubila je 1658. godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Način na koji su skeleti postavljeni, u dva reda, ukazuje na datum s početka epidemije „Crne smtri”, pre nego što se pretvorila u pandemiju.

Poslednjih godina, pronađeno je više masovnih grobnica s telima iz tog perioda.

Arheolozi će nastaviti iskopavanja, kako bi eventualno otkrili još posmrtnih ostataka ili predmeta iz ranijih perioda.

London, grobnica BD

Projekat radova na podzemnoj železnici podrazumeva postavljanje 118 kilometara duge pruge za brze linije, koja će povezivati 37 stanica širom Londona. Početak rada planiran je za 2018. godinu.

Budući da je reč o podzemnoj železnici, projekat se ne može odvojiti od arheoloških istraživanja.

(via RTS)