Tribina: Da li geni imaju nacionalnost?

U saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, Centar za promociju nauke organizuje tribinu na temu „Da li geni imaju nacionalnost?“. Tribina se održava u petak, 19. aprila 2013, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, sa početkom u 18 časova. Ulaz je slobodan.

Da li geni imaju nacionalnost
Nakon izuzetne posećenosti naučnopopularnih tribina o produženju života, CERN-u, tamnoj strani svemira i prolasku komete pored Zemlje, Centar za promociju nauke ovog meseca organizuje tribinu na temu „Da li geni imaju nacionalnost?“. U razgovoru učestvuju ugledni i zanimljivi gosti koji, u ovom sastavu, do sada nisu govorili na jednom mestu: prof. dr Aleksandar Trbović, dr Biljana Stojković, Andrej Starović i Dejan Ilić.

Sa ubrzanim razvojem genetike i osvajanjem sasvim novih tehnologija u dešifrovanju gena i genoma, u poslednjoj deceniji došlo je do izvanrednih prodora u evolucionoj biologiji. Prateći pojedine genske markere, evolucionisti su danas u stanju da pogledaju duboko u prošlost i sagledaju predačke linije, migracije i same početke vrste Homo sapiens, od najstarijih zajedničkih predaka do savremenih naroda.

Međutim, uporedo sa novim spoznajama, DNK tehnologije otvaraju i nova pitanja, od kojih su neka posebno popularna na Zapadnom Balkanu. Naime, mediji poslednjih godina učestalo prenose nepotpune, a ponekad i sasvim netačne informacije o tome od kojih drevnih etniciteta potiču savremeni narodi, što može izazvati gotovo dramatične posledice. Međutim, da li se zaista, uz gensko nasleđe svakog pojedinca, u genetičkom vremeplovu vide i današnje političke grupe kao što su narodi ili nacije?

Više informacija pročitajte na portalu Centra za promociju nauke.