Tajanstveni religijski simboli na keramičkim posudama iz Brangovića

jerinin grad posude1

Posude otkrivene na lokalitetu u narodu poznatom kao Jerinin grad u ruševini kuće iz 4. veka, koja je izgorela u požaru unutar ovog rimskog i ranovizantijskog utvrđenja, kako kažu arheolozi, unikat su svetskih razmera. Jer svaki od pehara i krčaga pronađenih u ovom antičkom utvrđenju u selu Brangović ukrašen je simbolima jedinstvenim na evroazijskom prostoru.

Verovatno se ne radi o pukom ukrašavanju, već o sistemu simbola koji treba da prenesu određenu religijsku poruku. Neki od simbola prisutni su na širokoj teritoriji varvarskog prostora koji u to vreme naseljavaju Germani i Sloveni i pojavljuju se na teritoriji Srbije krajem 4. veka, kada na ovaj prostor kratkotrajno dolaze zapadni Goti sa saveznicima. Reč je o jako retkim simbolima poput riba ili nešto češćih, poput putače – simbola vode, kiše i zemlje. Pojedini simboli su poznati sa retkih keramičkih posuda černjahovske kulture, za koje se misli da su prikazi kalendara sa određenom ulogom u kultu plodnosti. Varvarsko poreklo ovih nalaza potvrdio je i profesor iz Berlina Morten Hegevič – objašnjava arheolog Radivoje Arsić.

jerinin grad posude

Izvor: blic.rs

 

Pronađena četiri skeleta sa retkom haplo grupom

Analizom četri skeleta iz usamljene grobnice sa početka VI v.n.e. sa lokaliteta Jerinin grad utvrđeno je da se radi o dve starije osobe ženskog pola, starosti oko 45 i 38 godina, kao i o dva detata, muškog i ženskog pola starosti između 8 i 14 godina. Istraživanja su obavili saradnici  Istraživačke stanici Petnica, u okviru odeljenja za arheologiju, pod rukovodstvom Vladimira Pecikoze.

Uz pomoć DNK-a analize rezultati su pokazali da se radi o sahrani majke sa decom, kao i da je u grobnici kao četrtva osoba bila sahranjena sestra majke. Ono što je interesatno jeste da sve četiri osobe imaju izuzetno retku haplo grupu U5a2a čije današnje potomke nalazimo najčešće na prostoru Finske, centralne Evrope i Rusije, a čije korene nalazimo u severnoj Evropi pre oko 12.000 godina.

Detaljnim analizama utvrđeno je, da je jedna od starijih osoba bila nepokretna usled srastanja lumbalnih pršljenova, kao i da je tokom života bolovala od benignog tumora čiji se tragovi mogu videti na lobanji. Uzrok smrti nije u potpunosti određen, ali je evidentno da na kostima nisu uočeni tragovi koji bi ukazivali na nasilnu smrt, kao ni tragovi trovanja teškim metalima, što je utvrđeno hemijskim analizama.

Prethodno, arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrili su crkvu koja datira s kraja 5. i početka 6. veka, a koja je podignuta preko zasad nepoznate i spaljene vek starije građevine. Jerinin grad je, pokazuju dosadašnja istraživanja, bio deo niza utvrđenja u zapadnoj Srbiji koja su u antičko doba štitila rudarska naselja i rudnike, čije postojanje potvrđuju i kasniji vizantijski spisi.

(Izvor: kolubarske.rs/Blic)