Stub razdora u Izraelu: Nalaz iz vremena kralja Davida za koji se nije smelo znati

Izraelski turistički vodič Binyamin Tropper naišao je na pet tona težak izrezbaren stub, u blizini Vitlejema, koji se datira u vreme kralja Davida te time potvrđuje veličinu Solomonovog carstva.

stub2

Stub sa kapitestub3lom proto-eolskog stila, težak pet tona, danas se nalazi dva metra ispod zemlje a svojevremeno je označavao ulaz u podzemni vodovod. Stubovi sa kapitelima izrađenim u ovom stilu karakteristični su za javnu arhitekturu iz vremena Prvog hrama u Jerusalimu (1000. – 586. g.p.n.e.). Prema preliminarnim rezultatima, nalaz se datira u 9. ili 8. stoleće pre n.e. odnosno u vreme kralja Davida ili njegovog naslednika Solomona.
Prema profesoru Yosefu Garfinkelu sa Hebrejskog univerziteta ovakav vodovod bi mogao snabdevati vodom obližnju farmu ili palatu a njegovu izgradnju upoređuje sa Jezekiljevim ili Šloamovim akvaduktom koji je napajao Jerusalim a koji je takođe izgrađen u približno isto vreme, krajem 9. stoleća.

stub1

Ovaj nalaz je već decenijama poznat Izraelskoj upravi za starine ali zbog složenosti arapsko-izraelskih odnosa ona ga je ignorisala jer ne želi ulaziti u još veće sukobe u raspravama sa Palestincima oko polaganja prava na ovaj deo zemlje. Problem je u tome što se lokalitet ne nalazi unutar službenih granica Izraela već na Zapadnoj obali, oblasti kojom de facto upravljaju Arapi a koji izraelska arheološka istraživanja na ovom prostoru posmatraju kao pokušaj političke manipulacije.

Izraelska uprava za starine zabrinuta je zbog neizbežnog uplitanja bliskoistočnih sukoba u arheologiju ali nastoji omogućiti kompletna istraživanja ovog lokaliteta te dalje analize i njihovo objavljivanje.

(Izvor: The Times of Israel / Priredila: Katarina Podunajec)