Srčane bolesti otkrivene i kod mumija

Ateroskleroza (suženje arterija) je deo procesa starenja, i ne nastaje usled pušenja ili konzumiranja masne hrane, zaključili su naučnici koji su otkrili ovu bolest i na mumijama.

ap_mummyAnalize 137 mumija, starih do 4.000 godina, iz raznih delova sveta pokazuju aterosklerozu, posebno izraženu kod onih koji su umrli stariji što ih je navelo na zaključak da je ta bolest deo procesa starenja, a ne nusproizvod konzumacije previše masne hrane ili pušenja.

Taj zaključak dovodi u pitanje verovanje naučnika da je ateroskleroza, patološko zadebljanje zidova krvih sudova koje doprinosi pojavi srčanih i moždanih udara, proizvod modernog načina života koji uključuje pušenje, gojaznost i sedeći stil života.

Otkriće je objavljeno na konferenciji koju je organizovao Američki koledž za kardiologiju u San Franciscu, kao i u medicinskom časopisu Lancet.

Prema CT snimcima, čini se da je ateroskleroza sastavni deo starenja, kaže gerontolog Caleb Finč koji je učestovao u istraživanju.

Mumije koje su proučavane su peruanske mumije, mumije Indijanaca koji su živeli duž reke Kolorado, stanovnika Aleutskih ostrva i drevnog Egipta.

Naučnici su pronašli znakove verovatne ili sigurne ateroskleroze kod 34 posto proučenih mumija. “Kod mumija koje su umrle u 40. godini ili nakon toga, u polovini slučajeva pronađeni su znakovi tog oboljenja”, kaže vođa istraživanja Randal Tompson.

“S obzirom na to da na delu mumija nismo ni mogli videti sve arterije – radi se o vrlo visokom procentu”, kaže on.

I ranija istraživanja su pokazala znakove oboljenja kod egipatskih mumija, ali to se objašnjavalo činjenicom da su se balsamovala samo tela pripadnika najbogatijih slojeva koji su inače hranili masnije i premalo vežbali.

“Mi smo sada prikupili podatke iz četiri kulture vrlo različitih načina života i sa različitih geografskih područja. Zato imamo uverljiviji dokaz postojanja tih patoloških promena kod drevnih naroda”, kaže Tompson.

(via Novi magazin)