Solun: Drevni put, nova dilema

Stari rimski put, koji su arheolozi u Solunu otkrili tokom kopanja metroa, bio je u stalnoj upotrebi sedam vekova, što do sada nije zabeleženo. Ostaci zgrada i oko 100.000 predmeta pronađeni u blizini puta otkrili su mnoge detalje o gradskom životu u starom Rimu.

Rimski put 3

Grčki arheolozi došli su do novih saznanja o rimskom putu starom 2.300 godina čiji su do tada nepoznati ostaci nađeni 2006. godine, kada je u Solunu počela izgradnja metroa.

„Takvi putevi su postojali i u drugim rimskim gradovima, ali nema nijednog koji je bio u upotrebi čitavih sedam vekova, kao što je to ovde slučaj”, rekao je agenciji Frans pres Aristotelis Menzos sa Fakulteta za istoriju i arheologiju Univerziteta u Solunu.

Rimski put4
Put je sada pet metara ispod zemlje, a ostaci zgrada nađenih uz njega omogućili su da se dođe do novih saznanja o gradskom životu stanovnika starog Rima.

„Ovo je bila centralna raskrsnica gde su se nalazile glavne gradske zgrade i pijaca. Zanimljivo, ovde se i danas nalazi srce grada”, istakla je Despina Kucumba iz Udruženja arheologa Grčke.

Udruženja inženjera su tražila da se vredni delovi starog puta, kao i ostaci zgrada izmeste, da bi se nastavila izgradnja metroa.

Tome su se, međutim, oštro usprotivili arheolozi, navodeći da bi u tom slučaju bilo nemoguće da se nalazi sačuvaju.

Rimski put6
„Zamislite kako bi bilo da se izmesti Ajfelova kula ili Big Ben”, napisali su arheolozi u peticiji koju je potpisalo 12.000 ljudi.

Na mestu gde je nađen stari put, iskopano je i 100.000 predmeta, između ostalog 50.000 novčića, nakit i ostaci nadgrobnih ploča.

Rimski put 2
Prva linija metroa u Solunu bi, po planu, trebalo da u upotrebi bude 2016. godine, četiri godine kasnije od prvobitnog roka koji je predviđao šestogodišnju izgradnju.

(via RTS)