Softver u arheologiji: Pitanja za razmišljanje domaćim arheolozima

Microsoft je danas objavio reklamu kojom upozorava korisnike na opasnosti korišćenja piratskih verzija softvera. U našoj zemlji, gde računarska pismenost nije na zavidnom nivou a cene softvera u velikom neskladu sa našim platama, piratski softver je realnost. Otud, ova reklama neće puno uticati na promenu svesti običnih korisnika računara u Srbiji.

Međutim, šta je sa onima kojima je softver neophodan za rad? Šta je sa muzejima, zavodima i arheolozima?

Da li je etički koristiti piratski softver u arheologiji?

Složićemo se, nije.

Ali…

Licence za korišćenje samo nekoliko “neophodnih” programa (Windows, AutoCAD, ArcGIS, Photoshop, MS Office..) koji svaki arheolog ima na svom/državnom računaru koštaju preko 10 hiljada evra po računaru.

Da li je moralno i smisleno potrošiti toliko novca na licencirani softver?

Teško da se može opravdati takva bahatost.

Osim ekonomskog razloga, postavlja se pitanje svrsishodnosti korišćenja takvog softvera. Korišćenje softvera zatvorenog koda, bilo legalnog ili ne, može biti veoma opasno u arheologiji. Da li ćemo za 10 ili 50 godina moći da pristupimo dokumentaciji koja je sačuvana u .doc, .psd, .ai, .dwg i sličnim zatvorenim formatima? Ti formati nisu u javnom vlasništvu i postojaće dokle budu postojale firme koje su ih stvorile. Kako ćete objasniti budućim generacijama da dokumentacija sa vaših iskopavanja više ne postoji jer se nalazi u digitalnom formatu koji ne možete da otvorite?

Srećom…

Podjednako kvalitetne besplatne alternative svih komercijalnih programa postoje. One svojim kvalitetom i stabilnošću vrlo često prevazilaze komercijalni softver a korišćenje otvorenih formata (ISO standard, javni domen) garantuje da će naši fajlovi biti dostupni budućim generacijama.

Drage ustanove kulture i zaposleni arheolozi, koliko je slobodan softver zastupljen na vašim računarima?

Da li će vam svi građani Srbije plaćati nabavku licenciranog softvera koji vam je potreban zato što vi ne znate, ne želite ili niste sposobni da naučite da koristite slobodne i besplatne alternative?

Da li ćete se i dalje sramotiti korišćenjem piratskog softvera koji je nelegalan i potencijalno opasan.

Da li ćete odgovarati pred istorijom zbog nemara i neuspeha da sačuvate vredne podatke za buduće generacije?

Situacija je ozbiljna.

Mislite o tome. Uradite nešto povodom toga.

slobodan_softver-latc