Slobodan softver za čitanje PDF fajlova

Prenosni format za dokumente, stari dobri PDF, podario nam je Adobe još davne 1993. godine. Genijalan format postao je naš zapravo tek 2008. godine nakon što je objavljen kao slobodan format od strane Adoba i Međunarodne organizacije za standarde. Međutim, i danas ovaj format se najčešće vezuje Adobe i gotovo nezaobilazni program za čitanje PDF-a je Adobe Reader. Nema sumnje da par stvari svakako ide na ruku Adobeu kada je izbor čitača u pitanju :

– prilično dobro radi svoj posao

– besplatan je (mada ne i otvorenog koda)

– retko ćete naići na neki sajt koji nudi nešto u PDF-u a da nema link za preuzimanje upravo ovog programa

– navika korišćanje Adobe-ovih programa pri radu sa PDF fajlovima još iz vremena kad je PDF bio zatvoren format

No, ovom čitaču nedostaje ono što bi trebalo da se najviše ceni u svetu softera – sloboda. Nema otvorenog koda, nema otorenog standarda, nema slobode. Osim Adobe Readera postoji još dosta dobrih besplatnih programa i mnogo lakših u MB kao što su Foxit ili Nitro ali ni oni nisu otvorenog koda.

Namera ovog posta jeste da vam predstavim odlične, besplatne i slobodne čitače PDF-a koje bi svakako trebalo razmotriti kao alternativu čitačima zatvorenog koda, pre svega Adobe Readeru.

1. Evince

Za sve vas koji ste upoznati sa GNOME desktop okruženjem na Linuxu ili nekom drugom slobodnom operativnom sistemu, ovaj program nije nepoznanica. Vi koji niste čuli za ovo parče softvera obavezno kliknite na link dole i isprobajte ga. Nećete se pokajati. Dostupan je u verzijama za Windows i naravno za Linux/BSD.

Download

 

2. Okular

Native čitač dokumenata na KDE okruženju. Od skora portovan i na Windows i MacOSX. U osnovi radi dobro kao i Evince mada ima par dodatnih opcija više.

Download

 

3. SumatraPDF

Veoma jednostavan i brz pregledač dokumenata. Dostupan samo u verziji za Windows.

Download

 

4. MuPDF

Još jedan minimalistički i brz čitač bez previše opcija. Jednostavno čita PDF.

Download

 

Ukoliko koristite Windows definitivno vam preporučujem Evince zbog jednostavnosti instalacije, solidnih opcija i lakoće korišćenja. Ukoliko koristite neki od slobodnih OS-a, sami ćete se već sasvim dobro snaći ;)