Šlemovi iz Berkasova izloženi u Koloseumu do 15. septembra – Izložba Konstantin 313. preseljena u Rim

Nakon velikog uspeha u Milanu, izložba Konstantin, 313. godina, Milanski edikt i vreme tolerancije (Costantino 313 d. C., l’editto di Milano e il tempo della toleranza), kojom se obeležava 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta, preseljena je u Rim.

Izložba Konstantin 313

Na izložbi, koja je otvorena u Milanu, oktobra prošle godine, našli su se najreprezentativniji predmeti (231 predmet) iz brojnih evropskih i svetskih muzeja.

Pomoću njih su autori izložbe ispričali šest različitih priča kako bi publiku vratili u vreme kada je nastao Milanski edikt. Prolazeći iz jedne u drugu salu, posetioci imaju priliku da vide i dožive: arheologiju i
rekonstrukcije moćnog Mediolanuma; tetrarhe i vreme poslednjih velikih progona hrišćana; rađanje Hristovog monograma kao simbola vere; doba verske tolerancije i raznovrsnost religija; protagoniste Konstantinove ere – vojsku, dvor i crkvu.

U delu izložbe posvećene Konstantinovoj vojsci izloženi su i šlemovi iz Berkasova, raskošni pozlaćeni kasnorimski šlemovi koji se čuvaju u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Pored Muzeja Vojvodine, svoje dragocene eksponate za ovu izložbu pozajmili su Narodni muzej u Beogradu i Narodni muzej u Zaječaru.

Šlemovi iz Berkasova

Ova izložba u nešto izmenjenom obliku sada je preseljena u grandiozni rimski Koloseum, u kojem je predstavljena i nova tema posvećena značajnim arheološkim otkrićima vezanim za ličnost Konstantina Velikog u Rimu.

Publika će imati priliku da poseti ovu izložbu do 15. septembra 2013. godine.

Za više informacija pogledajte:

www.mostracostantino.it
www.muzejvojvodine.org.rs