Serija “313” – 1700 godina slobodnog hrišćanstva

Dokumentarna serija od 14 epizoda prati istoriju hrišćanstva od njegovog nastanka u Judeji, događaje u vreme donošenja Milanskog edikta sve do 9. veka kada novonastanjena slovenska plemena, u prvom redu Srbi i Hrvati u Iliriku, počinju iz Rima i Konstantinopolja da prihvataju hrišćanstvo.

Konstantin Veliki

Preko dvesta pedeset godina hrišćani su živeli kao nepriznata i nezakonita religija da bi 313. godine Milanskim ediktom cara Konstantina Velikog dobila slobodu i pravo na postojanje.

Serija “313” prati ovo vreme i događaje i posle Milanskog edikta sve do 9. veka kada novonastanjena slovenska plemena u prvom redu Srbi i Hrvati u Iliriku, počinju iz Rima i Konstantinopolja da prihvataju hrišćanstvo.

Projekat “313” (1700 godina slobodnog hrišćanstva) obeležava se u Srbiji u organizaciji Predsednika Republike, Vlade Republike Srbije i  Srpske pravoslavne crkve,  a RTS nudi  gledaocima ovo istraživanje koje za cilj ima popularan i atraktivan uvid u sve događaje koji su obeležili ovaj period.

Scenario: Prof. dr Radivoj Radić, istoričar. Režija: Tatjana Fero. Urednik serije: Božidar Nikolić. 

Sve do sada emitovane epizode mogu se besplatno gledati online ili preuzeti sa sajta RTS-a, odnosno klikom na navedene linkove ispod.

Epizoda:

  1. 313. – Dva cara, dva boga ( preuzmi video )
  2. 313. – Podario sam im imperiju bez kraja ( preuzmi video )
  3. 313. – “Pax romana” i počeci velike crkve ( pruzmi video )
  4. 313. – Sinovi svetlosti i sinovi tame ( preuzmi video )
  5. 313. – Blagosloven ko dolazi u ime Gospodnje ( preuzmi video )
  6. 313. – U ovom znaku ćeš pobediti ( preuzmi video )
  7. 313. – Milanski edikt ( preuzmi video )