Rti kod Guče – Kulturna dobra na meti pljačkaša

Žitelji dragačevskog sela Rtiju nedavno su u svom ataru primetili došljake i upitali ih za zdravlje, a ovi se predstavili kao električari.

Cacak - kradja kulturnih dobara u Rtima - G. Otasevic

Ispostavilo se, međutim, da je reč o zasad nepoznatim kradljivcima kulturnih dobara.
Zavičajac Joviša Slavković, koji je svojevremeno bio direktor Doma kulture u Guči, o poseti nezvanih obavestio je Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu, čiji su arheolozi došli u selo i sačinili izveštaj o nezakonitom upadu i oštećenju lokaliteta „Gradina”.

U izveštaju se navodi:

„Prema informacijama dobijenim od Dojčila Kostića i Borivoja Kostića iz sela Gornji Rti, krajem maja i početkom juna ove godine na lokalitetu `Gradina` uočena su NN lica koja su u razgovoru sa meštanima izjavila da `službeno` obilaze lokaciju zbog navodne izgradnje dalekovoda. Meštani su posle nekoliko dana primetili iskop ispod veće stene na potesu Krupež, na severozapadnoj padini brda Gradina.

Obilaskom te parcele koja je vlasništvo Milutina Kostića, arheolozi su utvrdili postojanje tragova neovlašćenih i nestručnih iskopavanja u vidu dva veća udubljenja nepravilnog kružnog oblika, u kojima je sloj zemlje uklonjen do nivoa žive stene. Na steni iznad mesta iskopine nekada se nalazio klesani natpis na latinskom ili turskom jeziku (neusaglašene informacije dobijene od Dojčila Kostića i drugih meštana Rtiju) koji danas ne postoji.

Ispod same lokacije nalaze se ostaci turskog puta koji vodi za Belicu. Prilikom sistematskih istraživanja Dragačeva 70-tih godina prošlog veka, na brdu Gradini potvrđeni su ostaci utvrđenja nepravilnog kružnog oblika, prečnika oko 200 metara, podignutog u tehnici suhozida. Lokalitet spada u kulturna dobra pod prethodnom zaštitom.”

Cacak - kradja kulturnih dobara u Rtima - G. Otasevic 2

Vojkan Milutinović, arheolog Zavoda iz Kraljeva, u izveštaju ističe, takođe:

„Na lokalitetu `Gradina` u više navrata je za proteklih deset godina uočeno prisustvo pljačkaša kulturnih dobara, koji u svrhe pronalaženja predmeta koriste metal detektore što je zabranjeno zakonom, kao i neovlašćeno iskopavanje i odnošenje predmeta sa arheoloških nalazišta. Pored podnosioca prijave o tome su upoznati i pomenuti meštani”.

(G. Otašević via Glas zapadne Srbije)