Replika Joninog sarkofaga izložena u Knez Mihailovoj ulici

Jonin sarkofag

U organizaciji Javnog preduzeća “Beogradska tvrđava” i Muzeja grada Beograda, danas, 17. decembra 2013. godine u 13.00 časova biće otvorena prostorna instalacija “Prezentacija Joninog sarkofaga – nova čitanja u javnom prostoru” u Knez Mihailovoj ulici (ugao sa Ulicom Vuka Karadžića).

Reč je o replici Joninog sarkofaga – kamenog sarkofaga, s kraja III i početka IV veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu. Jonin sarkofag razlikuje se od ostalih iz tog perioda po hrišćanskim simbolima i tematici uklesanoj na njemu: biblijska scena iz Starog zaveta, iz života proroka Jone i prikaz Hrista Spasitelja kao Dobrog pastira, koji je simbol prolaznosti zemaljskog i večnosti nebeskog života.

Sarkofag potiče sa severoistočne, rimske, gradske nekropole Singidunuma, koja se nalazila na dunavskoj padini. Otkriven je davne 1885. godine, kao slučajni nalaz, na uglu ulica Kapetana Miše i Gospodar Jovanove. Danas, sarkofag pripada zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, a čuva se u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Osim replike u Knez Mihajlovoj, koja će biti postavljena do juna 2014. godine, svi zainteresovani moći će da vide i originalni Jonin sarkofag u Velikom barutom magacinu, u utorak, 17. decembra 10.00 do 17.00 časova.