Pronađena olupina Kolumbovog broda Santa Marija

Više od 500 godina otkako se Santa Marija, komandni brod Kristofera Kolumba, skršio o karipske stene, arheolozi misle da su pronašli olupinu na dnu mora severno od obale Haitija, piše britanski Independent.

“Svi geografski, podvodni topografski i arheološki dokazi uverljivo ukazuju da je to olupina Kolumbovog slavnog broda”, rekao je vođa arheološke ekspedicije Bari Kliford, jedan od najpoznatijih američkih podvodnih arheologa.

Ako se njegove reči pokažu tačnim, biće to jedno od najvažnijih podvodnih arheoloških otkrića u istoriji.

Santa Marija je izgrađena u drugoj polovini 15. veka u Baskiji. Kolumbo ju je unajmio zajedno s još dva broda, Pintom i Ninom, i njima se u avgustu 1492. otisnuo sa španske atlantske obale u potrazi za zapadnim putem do Azije. Dva meseca posle doplovio je do Bahama i otkrio Novi svet.

Replika iz 1892. godine

Replika iz 1892. godine

Santa Marija, najveći i komandni brod ekspedicije, na Božić 1492. u oluji je udarila u greben severno od haićanske obale i posada ju je morala napustiti. U jednom obližnjem selu Kolumbo i njegova posada izgradili su manje utvrđenje iz kojeg su se sedam dana posle s dva preostala broda uputili nazad u Španiju kako bi o otkriću, koje su tada još percipirali kao zapadni put do Indije, obavestili svoje pokrovitelje, španskog kralja Ferdinanda i kraljicu Izabelu.

O lokaciji brodoloma Santa Marije od tada se nije znalo ništa. Klifordovu identifikaciju Santa Marije omogućilo je nekoliko ranijih arheoloških otkrića. Godine 2003. grupa drugih arheologa pronašla je verovatnu lokaciju Kolumbovog utvrđenja, što je Klifordu omogućilo da, koristeći se informacijama iz dnevnika slavnog moreplovca, pobliže odredi moguće mesto brodoloma.

(via: Novi magazin)