Pronađen davno zaboravljeni grad u Kambodži

Ekipa iz australijskog Centra za azijsku umetnost i arheologiju sa Univerziteta u Sidneju pronašla je ostatke grada u blizini slavnog kompleksa hramova Angkor Wat, u Kambodži. Arheolozi pretpostavljaju da se radi o drevnom gradu Mahendraparvati, kojeg je izgradio osnivač Kmerskog Carstva, Jayavarman II.

kambodža
Istorijski izvori spominju slavlje iz 802. godine koje je održano na planini Phnom Kulen, a povod je bilo oslobođenje od javanske vlasti. Na toj svečanosti Jayavarman II. proglašen je božanskim kraljem te je na tom mestu dao sagraditi ovaj zaboravljeni grad. Angkor Wat („grad hramova“) sagrađen je kasnije (u 12. stoljeću) oko 40 km dalje, na ravnici podno grada.

Ostaci ovog grada arheolozima su od pre poznati, ali zbog nepristupačnog terena obraslog džunglom i tradicionalne tehnologije nisu mogli dobiti primerene podatke kojima bi definisali celinu. Savremenom laserskom tehnologijom (poznatom kao LIDAR) otkriven je dosad nezabeleženi urbanistički planiran krajolik ovog grada. Skeniranjem terena iz vazduha dobijena je detaljna 3D karta područja – uključujući neotkrivenu pravilnu mrežu puteva, kanala i hramova skrivenih ispod guste vegetacije.

kambodža lidar-scan

Nakon ovog skupog poduhvata, tim arheologa otišao je u šumu da potvrdi rezultate lidara koji je nadmašio njihova očekivanja. Zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu u mogućnosti da nastave opsežnija istraživanja pomoću ovog instrumenta, pa će morati nastaviti s radom na tradicionalan način.

Bhuddas carved into the mossy rock face.

Stručnjaci pretpostavljaju da je grad napušten zbog sve većeg broja stanovništva i njegove zavisnosti o prirodnim resursima, koje su na kraju uništili.

(Izvor: The Sydney Morning Herald / Priredila: Katarina Podunajec)