Ötzi – ledeni čovek pretrpeo povredu mozga pre smrti

Najstarija evropska prirodno sačuvana ljudska mumija verovatno je umrla od posledica povrede glave – pokazala je najnovija studija proteina iz njenog moždanog tkiva.

Otzi

Ötzi – ledeni čovek pronađen je 1991. godine u ledenjaku na Alpama, blizu granice Austrije i Italije. U Insbruku je utvrđeno da se radi o muškarcu iz vremena eneolitika (oko 3300. g.p.n.e.), visine oko 160 cm i starosti oko 45 godina. Njegovo odlično stanje očuvanosti omogućilo je naučnicima da rekonstruišu njegov stvarni izgled, ali i način života. Imao je smeđe oči, 57 tetovaža na telu, patio je od bolesti srca, bolova u zglobovima, karijesa, nije mogao probaviti laktozu i najverovatnije je bolovao od lajmske borelioze. Sačuvana je i njegova odeća, obuća i oprema – plašt od trave, kožni prsluk i cipele, bakarna sekira, kremeni nož, tobolac pun strela, pribor za paljenje vatre te nedovršeni luk od tisovine. Takođe sačuvan je i sadržaj njegovih creva.

Otzi 2

Prema do sada dostupnim podacima, naučnici pretpostavljaju da je Ötzi bio napadnut i pogođen strelama u levu ruku. Usled krvarenja izgubio je svest te je pri padu udario glavom o stenu ili ga je njegov napadač udario kamenom u glavu, što je na kraju uzrokovalo njegovu smrt.

Više o ovoj vesti pročitajte OVDE.

(Priredila Katarina Podunajec)