Otkriveni ostaci antičkog i srednjovekovnog naselja kod Pančeva

Arheološka ekipa pančevačkog Narodnog muzeja od početka jula radi na istraživanju arheološkog lokaliteta “Ciglana” u Dolovu. Za mesec dana iskopavanja ostvareni su odlični rezultati – pronadjeni su ostaci dva naselja, od kojih je jedno iz antičkog perioda, a drugo je slovensko, srednjevekovno naselje.

Na oko kilometar od Dolova, između sela i puta za Mramorak, na mestu gde je ‘60-ih godina prošlog veka bila Ciglana, sada se nalazi arheološko nalazište. Na prostoru od oko 300 kvadratnih metara pronađeno je 26 objekata koji datiraju iz perioda antike i srednjeg veka, od 4. do 13. veka.

Pronađeni su ostaci zemunice ipa iz 9. i 10. veka, odnosno perioda ranog srednjeg veka, kamena peć i mesta na kojima su ljudi iz 4. i 5. veka, perioda kasne antike, čuvali hranu.

Radovi na Ciglani, u velikoj meri su uništili lokalitet, ali su i poslužili da se otkriju arheološki ostaci kaže arheolog Voja Đorđević. Iskopavanja su počela u julu, a finansira ih Ministarstvo kulture.

– To je zemunica, ukopana 60-70 centimetara u zemlju. Pravougaonog je oblika i dimenzija tri puta tri metra. Vrlo je zanimljivo što smo u jednom uglu pronašli kompletnu kamenu peć, takozvanu kamenku. To je interesantno za ove prostore jer u Banatu nema kamena, što ukazuje da su trgovali sa stanovništvom preko Dunava ili oko Vršačke planine. Retke su to peći. To je druga kamena peć koja je pronađena u Banatu, kaže arheolog Voja Đorđević.

Pronađeni keramički predmeti i pokućstvo pomoći će da se upotpuni slika o ljudima koji su ovde živeli, načinu organizacije života i odgovoru na pitanje čime su se oni bavili.

– Što se tiče materijalne kulture, dobijamo mnogo podataka. Način stanovanja, svakodnevni život, čime su se bavili. Sudeći po nalazima, bavili su se zemljoradnjom. Ima dosta životinjskih kostiju što ukazuje na to da su imali bogat stočni fond. Pronađeni su pršljenci od gline, koji su služili za tkanje.

Iskopavanja na ovom lokalitetu trajaće još desetak dana. Zatim će se pronađeni predmeti u Muzeju konzervirati i restaurirani, da bi i pančevačka publika mogla da ih vidi u budućnosti. Đorđević kaže da materijala za iskopavanje na ovom lokalitetu ima za još najmanje deset godina, ali da će se ona vršiti u zavisnosti od finansija. Na istom lokalitetu pronađene su i sarmatske nekropole, a pokrenuće i postupak zaštite lokaliteta kako bi se sprečilo njegovo dalje uništavanje, ali i pljačke nalazišta, koja su sve češće na meti lovaca na blago.

(RTV Pančevo)