Dobre vesti iz BiH: Osnovano arheološko udruženje Panteon u Sarajevu

panteon

Da arheologija na Balkanu ima svetlu budućnost pokazali su mladi arheolozi iz Sarajeva osnivanjem Arheološkog udruženja Panteon.

Ovo udruženje krajem prethodne godine osnovala je nekolicina studenata arheologije i istorije Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Udruživši svoja znanja i želju za radom okupili su se oko istog cilja – da učine arheologiju Bosne i Hercegovine boljom nego što ona trenutno jeste. Nakon rata, prirodnih katastrofa, odlaska velikog broja mladih ljudi, a zbog nedostatka novca i zatvaranja pojedinih institucija kulture, pre svih Zemaljskog muzeja, čini se da u ovoj zemlji nema previše mogućnosti za bavljenjem naukom kao što je arheologija. Ne želevši da prihvate ovakvo nametnuto stanje stvari, kolege iz Sarajeva su odlučili da svojim angažovanjem doprinesu popularizaciji arheologije i očuvanju kulturnog nasleđa od uništenja i zaborava.

Kako u svom statutu navode “Ciljevi Panteona jesu organizovanje i provođenje arheoloških istraživanja, popularizacija arheologije i njenih srodnih disciplina, edukacija na očuvanju kulturne baštine u smislu provođenja seminara, predavanja, te izdavanja različitih naučnih, stručnih i drugih publikacija u ostvarivanju ciljeva, u skladu s propisima, obilasci, dokumentovanje i informiranje javnosti o trenutnom stanju određenih kulturno – historijskih lokaliteta, povezivanje iskustva s drugim udruženjima i slično.”

“Kroz udruženje, pored osnivača, svi zainteresovani državljani BiH kao i državljani susjednih zemalja moći će postati članovi i aktivno sudjelovati u nadolazećim radionicama i projektima. Uspostavljanjem kontakata s kolegama iz regiona biće razmijenjena naša lokalna znanja, te će se time pridonijeti razbijanju stereotipa, proširenju vidika i razvijanju ideja.” rekla je Dijana Koljić, jedan od osnivača Panteona, za naš Arheološki portal.

Na ovom hvale vrednom i plemenitom putu želimo im puno uspeha a Arhantis će sa pažnjom pratiti i nesebično pomagati sve buduće aktivnosti udruženja.