Nastavljena istraživanja na lokalitetu Zecovi kraj Prijedora

Arheolozi sa Univerziteta Kembridž u Engleskoj juče su u prijedorskom naselju Zecovi nastavili arheološka istraživanja paleolitskih lokaliteta.

Ta istraživanja, koja sprovode u okviru projekta “Paleolit sjeverne Bosne”, engleski arheolozi obavljaju u saradnji sa kolegama iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS i Muzeja Kozare.

Ovo je nastavak istraživanja koja su počeli prošle godine, a sa kojima se nastoji dokazati da je lokalitet prijedorskog sela Zecovi, u kojem su pokrenuta iskopavanja, daleko stariji nego što se vjerovalo.

Milenko Radivojac, direktor prijedorskog Muzeja Kozare, smatra da je arheološki materijal koji je pronađen prošle godine na tom lokalitetu potvrdio ostatke neolitske kulture iz perioda mlađeg kamenog doba.

Istraživanjima nastoje dokazati da je lokalitet Zecovi daleko stariji nego što se vjerovalo

“Ovaj lokalitet je već ušao u sve udžbenike arheološke literature kao jedan od najznačajnih najstarijih lokaliteta bivše Jugoslavije. Već je potvrđeno da je život ovdje trajao oko 4.000 godina prije nove ere sa manjim prekidima”, istakao je Radivojac.

Prema njegovim riječima, na tom mjestu je registrovano pet kulturnnih slojeva – stratuma, a peti sloj je pripadao kulturi bakarnog doba.

Projekat istraživanja “Paleolit sjeverne Bosne” realizuju već sedmu godinu. Arheolozi sa Kembridža na području BiH evidentirali su više od 100 arheoloških paleolitskih lokaliteta.

Pročitajte ostatak vesti na portalu Nezavisnih novina.