Nastavlja se rekonstrukcija Medijane

Nakon višedecenijskog zastoja nastavlja se rekonstrukcija Medijane, kompleksa letnjih rezidencija cara Konstantina u Naisu, današnjem Nišu. Vlada Srbije odobrila 120 miliona dinara za obnovu ovog “arheološkog blaga”, kako bi sve bilo spremno za proslavu jubileja od donošenja Milanskog edikta.

Medijana

Vlada Srbije odobrila je 120 miliona dinara za obnovu arheološkog lokaliteta Medijane kod Niša, kako bi nakon višedecenijskog zastoja radovi bili završeni na vreme obeležavanja jubileja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

U okviru državnog programa “Milanski edikt 313 – 2013, Srbija” biće završena obnova Konstantinove vile sa peristilom na arheološkom nalazištu Medijana, kao i izgradnja zaštitne konstrukcije iznad najvažnijeg dela ovog značajnog lokaliteta započeta na inicijativu Organizacionog odbora za proslavu jubileja.

Kako navodi ministarstvo, Medijana će tako konačno biti otvorena za domaće i strane turiste, koji se u godini obeležavanja jubileja u Nišu očekuju u velikom broju.

Rekonstrukcija Medijane će omogućiti širokoj publici i stručnjacima da vide 1.000 kvadratnih metara podnog mozaika, kao i zidne slike u jednom delu vile, koje su po stepenu očuvanosti jedinstvene u našoj zemlji.

“Ukoliko dinamika finansiranja, kao i svi poslovi oko javnih nabavki, budu išli bez problema, do kraja avgusta ili početka septembra može se očekivati da će biti završeno postavljanje zaštitne konstrukcije”, navodi se u saopštenju.

Nakon toga sledi obeležavanje putanja za posetioce i postavljanje pratećih materijala koji su potrebni za prezentaciju nalaza.

“Lokalitet može da primi neograničen broj ljudi, jer će natkriveni deo biti zaista veliki, a kada se tome doda i površina koja nije pokrivena, onda se dobija veoma impozantan prostor”, kaže Elena Vasić Petrović, v.d direktora Zavoda za zaštitu spomenika grada Niša.

Ministarstvo kulture i informisanja navodi da je revitalizacija Medijane i drugih arheoloških nalazišta pravi cilj državne proslave obeležavanja godišnjice Milanskog edikta i da svi kulturni programi do kraja godine imaju cilj da skrenu pažnju domaće i strane publike, široke i stručne javnosti, na to koliko se značajnih lokaliteta iz doba Rimskog carstva, kao i praistorije i srednjeg veka, nalazi na tlu današnje Srbije.

”Ukoliko sve to kulturno blago, baštinu evropskog i svetskog značaja, učinimo dostupnom svima koje zanima, biće to veliki iskorak u stvaranju bolje i drugačije slike o Srbiji, kao zemlji koja u sebi spaja mnoštvo dragocenog civilizacijskog nasleđa i zemlji koja, između ostalog, zahvaljujući tim potencijalima može da gradi ozbiljan kulturni turizam”, ističe rukovodilac projekta Slavica Trifunović.

Medijana, kompleks letnjih rezidencija iz perioda cara Konstantina, rođenog u Naisu, današnjem Nišu, podignut je početkom 3. veka naše ere. Tada je imao svoj sistem utvrđenja za odbranu, vodotoranj, žitnice koje su hranile čitav prostor kao i terme.

“Izuzetno bogato opremljena i dekorisana, Medijana se po značaju i kompleksnosti izdvaja u odnosu na ostale lokalitete iz perioda rimskog carstva koji postoje u Srbiji”, navodi ministarstvo.

(via RTS)