Najstariji ljudski tumor pronađen na rebru neandertalca iz Krapine

Neandrtalci-tumor

Tim naučnika iz Amerike i Hrvatske pronašao je dokaz o postojanju tumora na rebru neandertalca iz Krapine, starom više od 120 000 godina. Reč je o fibroznoj displaziji: dobroćudnom tumoru koji nastaje genetskom mutacijom ćelija zaslužnih za stvaranje koštane mase. Ne širi se na ostala tkiva, no unutrašnju strukturu kostiju pretvara u mekanu vlaknastu masu.

Tumori bilo kakve vrste retko se nalaze na fosilnim ostacima primata, posebno na ostacima ljudske vrste. S obzirom na stanje očuvanosti ovog rebra i nedostatak preostalog skeleta, naučnici ne mogu tvrditi kakve je posledice tumor imao na ostatak tela.

rebro neandertalca iz krapine

Preliminarnim istraživanjima sprovedenim 1999. godine pretpostavljalo se da se radi o fibroznoj displaziji, koju je moderna dijagnostika (visokokvalitetni rendgen i mikro CT) sada i potvrdila. Ovo otkriće dokazuje da su neandertalci patili od istih bolesti kao i moderni ljudi, bez obzira što su živeli u manje zagađenoj okolini.

Naučni članak Fibrous Dysplasia in a 120,000+ Year Old Neandertal from Krapina, Croatia možete pročitati u časopisu PLOS ONE.