Na pragu otkrivanja grobnice vladara: Otkrivene tri neistražene odaje ispod piramide u Teotihuacanu

Na čuvenom lokalitetu Teotihuacan, arheolozi su, uz pomoć daljinski kontrolisanog robota – vozila, otkrili tri odaje unutar misterioznog tunela koji se nalazi ispod Hrama pernate zmije.

Hram pernate zmije2

Tunel ispod hrama otkriven je još 2011. godine a duž njegovih zidova otkriveni su nizovi simbola koji nisu u potpunosti odgonetnuti. Očekivalo se da uz pomoć robota bude pronađena centralna prostorija za koju se pretpostavlja da se nalazi na kraju ovog 2,000 godina starog tunela. Neočekivano, robot je otkrio tri odaje od kojih bi makar jedna mogla biti grobnica vladara Teotihuacana.

Tlaloc II, Hram pernate zmije
Daljinski kontrolisano vozilo – robot, korišćen pri istraživanju ovog tunela, dužine je oko 1 metar. Nazvan je Tlaloc (Tlaloc II-TC) po astečkom bogu kiše i plodnosti a opremljen je video kamerama i mehaničkim rukama za uklanjanje prepreka.

"TLÁLOC II-TC"Tlaloc II, Hram pernate zmije 2
Drevni grad Teotihuacan, nalazi se oko 50 km severno od današnjeg glavnog grada Meksika. Hram pernate zmije (Kecalkoatl) treća je najveća piramida u ovom pretkolumbovskom gradu, nakon dosta čuvanijih piramida Sunca i Meseca.

Teotihuacan
Tokom 80-ih godina prošlog veka, uz hram je otkriveno nekoliko masovnih grobnica. Ukupno je pronađeno 137 skeletnih ostataka ljudi, za koje se pretpostavlja se da su bili žrtvovani prilikom posvećenja ovog hrama jer su im ruke bile vezane na leđima.

Za razliku od drugih bliskih kultura sa ovog prostora, koje su deifikovale svoje vladare, u ovoj metropoli za sada nisu pronađene nikakve predstave vladara niti njihove grobnice.

Prema mišljenju arheologa koji rade na ovom projektu, postoje velike šanse da se upravo u ovom tunelu krije dugo tražena grobnica vladara.

(Izvor: Daily Mail)