Na istoku Kine pronađena grobnica jednog od najpoznatijih kineskih vladara

Grobnica jednog od najpoznatijih vladara u kineskoj istoriji, pronađena je u nedelju tokom radova na jednom gradilištu u gradu Jangdžou, u provinciji Đangsu. Zanimljivo je da se u blizini nalazi lažni mauzolej istog cara koji je godinama bio turistička atrakcija.

Grobnica imperatora Janga

Veliko uzbuđenje zavladalo je među kineskim arheolozima koji su se okupili sa svih krajeva zemlje da bi se uverili da se doista radi o grobnici jednog od najokrutnijih vladara u dugoj istoriji kineske civilizacije, cara Jang Guanga od Suija (604-618. g.), poznatijeg kao imperator Ming.

Iako su neka od njegovih dostignuća imala blagotvorni efekt na buduću Kinu, uključujući završetak izgradnje Velikog kanala kao i rekonstrukciju Kineskog zida, kineski istoričari su ga mahom opisivali kao tiranina, zaslužnog za kratko trajanje i propast dinastije Sui, koja je vladala Kinom od 581. do 618. godine.

Careva grobnica nije ni približno tako raskošna kako bi se očekivalo da bude čak i za manje viđenije ljude tog vremena. Veruje se da je to posledica careve iznenadne smrti u pobuni koja je izbila u gradu protiv njegove tiranske vladavine. Naime, zadavili su ga do tada njegovi verni vojnici.

Dimenzije grobnice su oko 5 x 6 metara, sa dužom stranom koja se prostire u pravcu istok – zapad.

Prema izveštaju arheologa, natpis pronađen unutar grobnice nesumnjivo potvrđuje da je pripadala pomenutom caru.

Iako je bila opljačkana, unutar grobnice pronađena su četri vredna predmeta, uključujući pozlaćeni gvozdeni zvekir u obliku lava i pojas od žada dekorisan zlatnim ukrasima, koji bez sumnje svedoče da je grobnica pripadala osobi sa carskim dostojanstvom.

U grobnici, međutim, nisu pronađeni skeletni ostaci pokojnika kao ni tragovi kovčega.

Otkrićem ove grobnice definitivno je potvrđena neautentičnost dosta monumentalnije građevine za koju se, već nekoliko stotina godina, smatralo da je mauzolej ovog cara a koja se nalazi samo 6 kilometara dalje u istom gradu.

(Izvor: China Daily)