Muzej Ara Pacis u Rimu – virtuelna tura

arapacisNovi Ara Pacis muzej u Rimu otvoren je 2006. godine. Unutar ovog modernog zdanja, koje je zbog svog izgleda koji se ne uklapa u klasičnu arhitekturu grada dosta kritikovan, a našao se čak i na meti vandala, nalazi se Ara Pacis Augustae – Oltar Avgustovog mira.

U pitanju je građevina kvadratne osnove sa žrtvenikom u centralnom delu i prostranim prilaznim stepeništem na zapadnoj strani. Izgrađen je između 13. i 9. godine pre n.e. u slavu Avgustovog pobedničkog povratka iz vojnih pohoda po Španiji i Galiji. Na reljefima, koji ispunjavaju celu površinu zidova građevine, prikazani su prizori iz rimske mitologije, svečana povorka carske porodice, sveštenika i građana te biljni ornamenti, girlande i dr. Ovi reljefi su najznamenitiji spomenik rimske skulpture ranoga carskog doba.

Osim modernog dizajna, koji se nekome može dopadati ili ne, muzej je pokazao da i u drugim segmentima ide u korak sa vremenom. Naime, muzej ima odličnu veb prezentaciju na kojoj je moguće virtuelno obići postavku i upoznati se sa ovim vrsnim delom rimske umetnosti. Sve što je potrebno da biste prošetali ovim muzejem jeste da kliknete OVDE. Uživajte!