Minijaturne piramide iz Sudana

Arheolozi na obali Nila pronašli nekropolu na kojoj su se nekada nalazile stotine malih piramida.

sudan2

Na severu Sudana, kod grada Sedeinga, protekle četiri godine vršena su arheološka iskopavanja nekropole na kojoj se nekada nalazilo stotine malih piramida. Na površini manjoj od pola hektara otkriveno je 35 piramida, ispod kojih su se nalazile grobne komore.
Najveća od ovih piramida široka je 7 metara a najmanja tek 76 cm.

sudan1
Analogna i prva nekropola na kojoj je otkriven ovakav način sahranjivanja kod Nubijaca, nalazi se južnije u blizini grada Meroe, prestonice drevne kraljevine Kuš. Na njoj je otkriveno 80 ovakvih minijaturnih piramida.

Na pojavu ovakve prakse sahranjivanja kod Nubijaca uticali su Egipćani, koji su jedno vreme bili pod njihovom vlašću. Ovakve grobnice Nubijci su gradili za svoje kraljeve a kasnije i za imućniju elitu. Od Egipćana su preuzeli i solarnu simboliku te su vrhove svojih piramida oblikovali u ptice ili lotose.

Nekoliko grobnica unutar konstrukcije sadrži kružnu zidanu strukturu, za koju se smatra da predstavlja staru tradiciju sahranjivanja pod zemljanim humkama ili kamenim gomilama. Takav slučaj predstavlja grob deteta koji je gotovo potpuno bio prekriven „prstenom“ od cigle.

sudan3

 

sudan4

Vincent Francigny, naučni suradnik u Američkom prirodnjačkom muzeju i jedan od vođa iskopavanja, sarađivao je sa filologom Claudeom Rillyem, stručnjakom za meroitski jezik (drevni jezik Nubijaca) koji veruje da će nadgrobni spomenici ove nekropole otkriti nove važne natpise. Francigny je bio zadivljen količinom piramida – zaključio je da zbog kontinuiranog sahranjivanja kroz stotine godina, mesta na nekropoli bilo sve manje, pa su starije piramide često poslužile kao temelj novim.

Sam lokalitet se nalazi uz važan stari trgovački put koja vodi prema Egiptu, a koristi se i danas. Karavani kamila koje redovno tuda prolaze ubrzavaju eroziju piramida, a još veću pošast predstavljaju pljačkaši grobnica. No usprkos tome, arheolozi su uspeli pronaći netaknute grobove. Među pronađenim artefaktima ističe se ostakljena keramička figurica egipatskog boga Bes, posuda ukrašena frizom dvostrukih sekira te 1500 komada školjki iz jednog groba koje su nekada činile jednu ili više ogrlica.

(Izvor: Archaeology.org / Priredila: Katarina Podunajec)