Mafija umešana u obnovu Pompeja?!

Italijanska policija i Direkcija za borbu protiv mafije sproveli su u utorak raciju u Pompeji, čuvenom arheološkom nalazištu u koje se trenutno ulaže 105 miliona evra za restauraciju.
Pompeja
Italijanske vlasti strahuju da bi mafija mogla umešati svoje prste u skupoceni projekat Evropske unije pod nazivom “Veliki plan za Pompeju” čiji je cilj da spreči dalje propadanje ovog lokaliteta koji se nalazi na Listi svetske kulturne baštine.

Ovaj strah je opravdan brojnim skandalima koji su se povremeno javljali u italijanskoj javnosti o umešanosti mafije u nenamensko trošenje novca namenjenog za Pompeju, zapošljavanje mafijinih ljudi kao i iznajmljivanje njihove opreme za potrebe radova.

Prethodna vlada Silvija Berluskonija, našla se na udaru kritike zbog nebrige i zanemarivanja ovog jedinstvenog arheološkog nalazišta koje godišnje poseti više od dva miliona turista.
Tadašnji ministar kulture Sandro Bondi, podneo je ostavku nakon što se u novembru 2010. godine urušila poznata Kuća gladijatora a nedugo zatim i zid takozvane Kuće moralista.

Pompeja se prostire na 66 hektara u predgrađu Napulja, a UNESCO je stari rimski grad stavio pod svoju zaštitu i proglasio delom svetske kulturne baštine. Grad je zatrpan u erupciji vulkana pre gotovo 2000 godina te su objekti zahvaljujući tome što nisu bili izloženi vazduhu i vlazi ostali gotovo netaknuti. Njihovim iskopavanjem su se, međutim, našli izloženi vremenskim i ljudskim uticajima što je dovelo do njihovog ubrzanog propadanja.

Konzervatori i organizacije za zaštitu kulturno-istorijske baštine još od sredine devedesetih godina upozoravaju na ubrzanu potrebu većih ulaganja u očuvanje grada a po nekim procenama za potpunu restauraciju i zaštitu Pompeje bilo bi potrebno uložiti oko 250 miliona evra.

U projekat zaštite ovog lokaliteta od daljeg propadanja Italija je sada obezbedila 63,2 miliona evra dok EU izdvaja 41,8 miliona.

(Izvor: IGN)