Kazahstanski arheolozi pronašli grob skitske princeze

Tokom zaštitnih radova prilikom rekonstrukcije lokalnog puta u regionu Uržar, na istoku Kazahstana, otkriven je grob mlade žene visokog staleža, sudeći prema bogatim nalazima.

grob skitske princeze
Grobnicu kamene konstrukcije u kojoj je bila sahranjena ova “skitska princeza”, na dubini od 1,7 metara, otkrila je ekipa predvođena  Timurom Smagulovim, direktorom Istraživačkog centra za arheološke i etnološke studije Pedagoškog instituta u Pavlodaru.

Najvažniji nalaz groba predstavlja šiljasta zlatna kapa, ukrašena zoomorfnim likovima i spiralama koja je slična onima iz svečane nošnje plemena Saka. Naime, takvu su kapu nosili poglavari naroda Skita u paradama. Zbog toga, Smagulov tvrdi da bi pokojnica mogla biti kći plemenskog kralja. Uz to, pronađeni su ostaci odeće plave i zelene boje, zlatne naušnice i kameni oltar pokraj glave pokojnice, zatim kosti žrtvovane ovce te drveno i keramičko posuđe.

grob skitske princeze 2
Prema preliminarnim podacima, grob se datira u četvrto ili treće stoleće pre Hrista. Analogni nalaz ovom otkriću predstavlja tumul pronađen u blizini grada Esika, na jugoistoku Kazakhstana. Radi se o grobu mlade osobe neutvrđenog pola – koja je pokopana u ratničkoj opremi prekrivenoj sa 4000 zlatnih ukrasa – poznatijoj kao „zlatni čovek“ odnosno „zlatna princeza“.

(Izvor: Tengrinews.kz)