Još jedna zagonetka Amarne – nožno prstenje, moda ili nešto drugo?

U Egiptu, na nekropoli južno od Amarne su otkrivena dve skeletne sahrane od pre 3300 godina. Ništa neobično, osim što su arheolozi na nožnim prstima oba skeleta otkrili prstenje od legure bakra, što je prvi put da naidju na takvo otkriće u Egiptu.

amarna2

Utvrdjeno je da je prstenje nošeno tokom života, a otvara se pitanje da li je nošenje ovakvog prstenja imalo neku magijsku pozadinu.

U prilog teoriji da je prstenje imalo magijsku funkciju – govori to što je jedan prsten bio na desnoj nozi muškarca starosti izmedju 35-40 godina, koji je tokom života imao više fraktura i to desnog stopala na kome je i nadjen prsten, desnog femura, desne ulne, nekoliko rebara i levog radijusa.
Sigurno je da je ova osoba trpela velike bolove, pa se stoga pretpostavlja da je prsten nošen kao neka vrsta magijske zaštite.

amarna1
Skeltni ostaci druge individue koja je nosila nožni prsten tek treba da se ispitaju.

Obe osobe su sahranjene umotane u platno, i oba groba su bila opljačkana.
Na ovoj nekoropoli nema mumija u pravom smislu. Ljudi sahranjeni ovde nisu bili bogati, pa nisu sebi mogli da priušte kamene grobnice niti kompletan proces mumifikacije.

“Vervatno su živeli u kućama u blizini nekog velikodostojnika kome su služili u zamenu za nešto namirnica,a pre svega žitarica”, kaže Anna Stevens, koja je asistent direktora “Projekta -Amarna”.

amarna3
Raniji nalaz nožnog prstena opisala je, pored opsežnog opisa ispitivanja same mumije (po imenu Hornedjitef, koji je bio sveštenik u Karnaku pre više od 2200 godina) egiptolog, Joyce Filer u knjizi “The Mystery of the Egyptian Mummy” ,(British Museum Press,2003.),samo što se ovde radi o zlatnom prstenu za nožni palac, tako da je nalaz prstenja od legure bakra za sada prvi takav u Egiptu.

(Izvor: NBCNews / Priredila: Maja Lombauer)