Izložba Umetnost ledenog doba u Britanskom muzeju

U Britanskom muzeju u Londonu otvorena je izložba Umetnost ledenog doba. Posetioci imaju prilike da vide skulpture i crteže stare i do 40 hiljada godina.

PP-Image-1-624

Najstariji poznati portret žene, Dolni Vestonice, Češka (staro ~26000 godina)

Muzej u glavnom gradu Velike Britanije uspeo je da učini nešto što ranije mnogima nije pošlo za rukom, pošto muzeji kao što je Ermitaž u Sankt Peterburgu, koji poseduju dela drevne umetnosti nerado pozajmljuju svoje eksponate.

Britanski muzej je zato postigao apsolutni uspeh, s obzirom da je na izložbi koja je otvorena u četvrtak (7.3.) i traje do 26. maja, izloženo gotovo 250 eksponata umetničkih dela starih i do 40.000 godina.

Paleolitske Venere

Posetioci izložbe imaju između ostalog prilike da se upoznaju sa paleolitskim Venerama, među kojima se ističe čuvena Vilendorfska Venera. Osim ljudskih, prikazani su i životinjski likovi, među kojima mamuti, irvasi, konji, bizoni i lavovi.

Izložena umetnička dela pronađena su pretežno u 19. veku i uglavnom su malih dimenzija, a neka se mogu nazvati i minijaturama. Primera radi, Venera iz Dolni Vestonicea visoka je 4,8 centimetara. Kada su pronađena, mnoga od ovih dela rađena u kamenu, glini ili od životinjskih kostiju, bila su u fragmentima, ali su kasnije u potpunosti rekonstruisana.

Deo drevne umetnosti prikazan je u Londonu pomoću fotografija i video zapisa, pa se na taj način mogu na primer videti zidovi, crteži i gravure iz pećina Šove i Lasko u Francuskoj. „Ova izuzetna umetnička dela biće prikazana zajedno sa modernim ostvarenjima Henrija Mura, Mondriana i Matisa, ilustrujući osnovnu ljudsku težnju za komunikacijom i predstavljajući umetnost kao način da razumemo sebe i svoje mesto u svetu,“ naveo je pred otvaranje izložbe na svom sajtu Britanski muzej.

Drevni umetnici – moderni ljudi

Kustos izložbe Džil Kuk je rekao da su drevni umetnici bili “u potpunosti moderni ljudi i da njihova dela svedoče o njihovoj kreativnosti i mašti.”

Među izloženim delima je i apstraktna figura iz francuskog mesta Lespiga kojom je španski umetnik Pablo Pikaso bio oduševljen i koja je u velikoj meri uticala na njegove skulpture iz 30-ih godina.

Bison-side_624x352

Skulptura bizona od mamutske belokosti, Zaraysk, Rusija (staro ~ 20000 godina)

Iako nas od umetnika ledenog doba deli zaprepašćujuće mnogo vremena, ovakvi predmeti dokazuju da hiljadama godina ne dolazi do drastičnih promena u kreativnosti i umetničkom izrazu, navodi Britanski muzej na svom sajtu.

(via DW)

Više o ovoj izložbi pogledajte na sajtu Britanskog muzeja.