Izložba “Srednjovekovna umetnost Srbije” u Atini

U ponedeljak 27. maja 2013. godine u 20h, zamenik ministra obrazovanja i vera, kulture i sporta Grčke, Kostas Tzavaras i ministar kulture i informisanja Srbije, Bratislav Petković, otvoriće u Vizantijskom i Hrišćanskom muzeju u Atini izložbu „Srednjevekovna umetnost Srbije“.

Izložba Srednjovekovna umetnost Srbije u Atini
Izložba je organizovana u saradnji sa Narodnim muzejem u Beogradu, a otvaranju će prisustvovati ambasador Srbije u Atini, Dragan Županjevac i direktorka Narodnog muzeja, Bojana Borić Brešković.

Vredni eksponati, originali i replike iz Muzeja u Beogradu čine ovu izložbu, koja će biti postavljena na prvom spratu Palate „Doukissas Plakentias“, podeljena je na četiri tematske celine i obuhvata minijature iz perioda 11 – 14. veka, ikone, ikonostase i kopije fresaka iz značajnih srpskih manastira kao što su Mileševa, Sopoćani, Studenica, Gračanica i dr., koje odražavaju umetničku vrednost vizantijske tradicije.

Prvi put će u Grčkoj biti izložena originalna i značajna dela srpske kulturne baštine, pre nego što ponovo budu izložena u Narodnom muzeju u Beogradu, pružajući posetiocima jedinstvenu priliku da se upoznaju sa srednjevekovnom umetnošću Srbije.

U izložbenom prostoru održavaće se i projekcija kratkog filma, u trajanju 8 minuta, sa najznačajnijim srpskim spomenicima kulture iz ovog perioda.

U toku izložbe (maj-avgust 2013), srpski i grčki vizantolozi predstaviće posetiocima pojedinosti u vezi sa arhitekturom, slikarstvom i uopšteno umetnošću Srbije tokom 13. i 14. veka.

Trajanje izložbe: 27.maj – 18.avgust 2013.godine.

(Izvor: Helenski fond za kulturu via SerbianGreek)