Izložba “Sinagogalni ritualni predmeti” u Jevrejskom muzeju

U Jevrejskom istorijskom muzeju u prisustvu brojne publike u ponedeljak je otvorena izložba pod nazivom “Sinagogalni ritualni predmeti” sa eksponatima iz muzejskog depoa koji su prvi put izloženi.

POSETIOCI IZLOŽBE

Izložbu je otvorila direktorka Jevrejskog muzeja Vojislava Radovanović, koja je kazala da je ovo postavka svih tipova ritualnih predmeta iz etnološke zbirke muzeja i da je veoma interesantna, jer su predmeti prvi put javno izloženi, a među njima su i neki najnoviji koje je nedavno doneo rabin Isak Asiel iz beogradske sinagoge.

Izloženi su predmeti tematski usmereni na praznične i običaje životnog ciklusa iz etnološke zbirke Jevrejskog muzeja, posebno izbor sinagogalnih ritualnih predmeta.

Izložena je Tora, sveta knjiga, svitak pergamenta koji se piše po posebnim pravilima i čuva u posebnoj opremi. Izloženo je nekoliko specijalnih navlaka za Toru, meilova, kao i tri najnovija eksponata, tri sinagogalne zavese, paroheta koje zaklanjaju orman u kojem se čuvaju Tore i njena oprema kada se ne koriste.

POSETIOCI IZLOŽBE

Jedini jevrejski muzej u Srbiji, Jevrejski istorijski muzej u Beogradu, među najbolje organizovanim je u regionu, možda je jedino bolji onaj u Solunu, kazala je Radovanović.

Muzej ove godine obeležava 65 godina postojanja i ima nekoliko značajnih zbirki, najbrojnija je etnološka zbirka sa hiljadu eksponata, ima vrednu zbirku starih i retkih knjiga (Tore, molitvenici), zatim istorijsku zbirku, Holokaust zbirku predmeta sačuvanih iz Drugog svetskog rata i Holokausta, umetničku zbirku slika, crteža i grafika jevrejskih likovnih umetnika svih generacija.

Najvrednija zbirka je Judaika, etnološka zbirka čiji eksponati imaju vrednost primenjene umetnosti, mnogi su izuzetno lepo ukrašeni kao molitveni šalovi, molitvenici ili štitovi za Toru od srebra iz 19.veka koji su izloženi.

Izložba “Sinagogalni ritualni predmeti” biće otvorena svakog radnog dana od 10 do 14 sati do 18. septembra.

(via Tanjug)