Izložba “Kasnoantička nekropola u Jagodin mali”

Jagoda-Mala-Freska-Iz-Grobnice-Sa-Predstavama-Sv.-Petra-I-Pavla-Iv-Vi-Vek

U utorak, 16. decembra u 18 časova u Narodnom muzeju u Beogradu biće otvorena gostujuća izložba Narodnog muzeja iz Niša, Kasnoantička nekropola u Jagodin mali. Posetioci će biti u mogućnosti da se upoznaju sa primercima luksuznog nakita, sačuvanim staklenim posudama, predmetima od metala, novcem i fresko slikarstvom stanovnika rimskog Naisa.

Ovom izložbom obeležava se osam decenija arheoloških istraživanja nekropole. Publici će biti predstavljeni dragoceni podaci o arhitekturi grobljanskih crkava i grobova, a brojni pokretni arheološki nalazi čine najreprezentativnije primerke iz antičke zbirke niškog muzeja. Bogatstvo predmeta od metala, stakla i keramike ukazuje da je stanovništvo Naisa živelo u socijalno i ekonomski prosperitetnom dobu.

Nekropola u Jagodin mali predstavlja jednu od najbolje istraženih kasnoantičkih nekropola na teritoriji Srbije i pruža uvid u oblike sahranjivanja stanovništva Naisa, iz vremena kada je grad bio na vrhuncu svoje ekonomske i društvene moći, u periodu ranog hrišćanstva, kada su stare paganske tradicije bile još uvek žive i jake. Atraktivan nakit koji je predstavljen na izložbi, osim svoje lepote ukazuje i na izuzetan ukus bogatih stanovnica rimskog Naisa. S tim u vezi, posebno je izdvojen luksuzan set nakita pronađen u grobu mlade žene. Na ovoj nekropoli su sahranjivani i rimski vojnici, što potvrđuje nalaz vojne opreme. Izuzetno retke primerke, koji su pripadali visokim oficirima, predstavljaju pozlaćena bronzana kopča (fibula) sa carskim portretima i nalaz kompletno očuvanog bronzanog pojasa. Ekskluzivnost ove izložbe predstavlja i izlaganje maketa najznačajnijih porodičnih grobnica, od kojih su dve bile oslikane freskama hrišćanske sadržine izuzetne vrednosti.

Jagoda-Mala-Grobnica-Oslikana-Predstavama-Sv.-Petra-I-Pavla

Autori izložbe su Slobodan Drča i Vesna Crnoglavac iz Narodnog muzeja u Nišu, Gordana Jeremić iz Arheološkog instituta u Beogradu i Toni Čerškov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja kao i uz podršku gradske opštine Medijana i JKP Naisus iz Niša.

(Narodni muzej)