Izložba fotografija “Istraživači: portreti arheologa”

Izložba umetničkih fotografija pod nazivom „Istraživači: portreti arheologa“ autora Mitra Trninića biće otvorena 19. februara u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda.

dragoslav srejović

Dragoslav Srejović

Na izložbi u Galeriji Atrijum izloženo je 23 klasičnih crno-belih portreta istraživača, naših najpoznatijih arheologa od Garašanina, Srejovića, Popovića, Bruknera, Gavele, Kondića do Jankovića, Mikića, Koraća i ostalih iz ciklusa fotografija, nastalih od 1995. do 2014. godine.

milutin garašanin

Milutin Garašanin

Portreti arheologa su snimljeni u ambijentima koji najviše odgovaraju radnom opredeljenju ličnosti portretisanog i upotpunjuju atmosferu. Oni su nosioci, rukovodioci projekta arheoloških istraživanja. U njima se Mitar Trninić predstavlja kao izvanredan fotograf koji autentično prenosi atmosferu, radni ambijent i karakter portreta fotografisanih ličnosti.

marrko popović

Marko Popović

Mitar Trninić je diplomirao na Odseku za kameru, predmet Umetnička fotografija, u klasi profesora Jana Šmoka na Filmskoj akademiji (FAMU) u Pragu 1975. godine.

Posle završene čuvene praške Akademije za film i fotografiju radio je kao filmski i pozorišni fotograf. Deset godina (2002-2012) bio je profesor na predmetu Fotografija, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se filmskom, pozorišnom i dokumentarnom fotografijom.

Izložbu će otvoriti dr Miomir Korać, direktor arheološkog projekta Viminacijum.

(via Blic)