Izgubljeni egipatski grad ponovo izronio nakon 1200 godina

Iraklion, drevni grad obavijen misterijom, zakopan je u pesku Sredozemnog mora više od 1200 godina. Danas, arheolozi otkrivaju njegove tajne, vraćaju na svetlost dana neverovatno očuvane predmete i pričaju priču energične luke iz klasičnog doba. 

iraklion  4

Poznat pod grčkim imenom Iraklion, egipatski grad Thonis ponovo je otkrio dr Frenk Godio na čelu francuske ekspedicija za podvodnu arheologiju 2000. godine. Ostaci izgubljenog grada otkriveni su u Abukirskom zalivu nadomak Aleksandrije. Najnoviji dokumentarac prati otkrića koja su rezultat trinaestogodišnjih iskopavanja. Uzbudljivi arheološki nalazi pomažu  da se rekonstruiše život grada koji ne samo da je bio važna trgovačka luka već i važni religijski centar.

iraklion  6

Do sada su otkriveni ostaci 64 brodova kao i 700 sidara, zlatni novčići, tegovi od bronze i kamena, kameni blokovi sa  natpisima na grčkom i staroegipatkom jeziku, nekoliko sarkofaga u kojima se najverovatnije nalaze mumificirane  životinje koje su prinošene kao žrtve hramovima kao i ogromne kamene statue koje su verovatno krasile centralni hram  Amun Gereb u kome je po predanju Kleopatri predata vlast nad Egiptom.

iraklion  2 iraklion  5 iraklion 1 iraklion  3

Postavlja se pitanje: Zašto je grad potonuo? Jedna od teorija je da su uzrok potonuća bili nestabini sedimenti Irakliona,  na kojima je grad bio podignut. Takođe porast nivoa mora i zemljotresi imali su svojih posledica.

(Izvor: Daily Mail)