Italijanski arheološki film u kragujevačkom SKC-u

U okviru manifestacije “Dani italijanske kulture” u SKC-u Kragujevac će večeras biti prikazana dva dokumentarna filma.

Dani-Italijanske-kultureSa početkom u 18 sati, publika će imati priliku da vidi film “Nacionalni arheološki muzej u Akvileji – vid svedočanstva o prošlosti”. Ovaj arheološki film je režirao Đorđo Gregorio, traje 45 minuta i preveden je na srpski.

Film opisuje Nacionalni arheološki muzej Akvileje, jedan od najvažnijih muzeja Italije. Akvileja, rimska kolonija osnovana 181. pre nove ere, svoju važnost i svoje bogatsvo dugovala je geografskoj poziciji koja je od nje načinila glavnu vezu trgovinskih puteva između zapada i istoka Mediterana, zemalja sa druge strane Alpa i Jadranskog mora. U XVIII veku furlanski kanonik Đandomeniko Bertoli, pasionirani antikvar, počinje da sakuplja i pravi kolekciju epigrafa i pronalazaka koji izviru iz zemlje. Godine 1882. Enriko Majonika, prvi direktor muzeja, organizuje strukturu koja dobija naziv Caeasareum Museum Aquileiense.

U naše vreme, Nacionalni arheološki muzej Akvileje zauzima veoma važno mesto među muzejima Italije, zato što posetoci mogu da vide ne samo izložbene sale nego i magacine gde se čuvaju i gde su poređani po kategorijama materijali nađeni zahvaljujući stalnim arheološkim iskopinama. Reč je o ogromnoj arheološkoj baštini, čije istraživanje još nije završeno.
Pronalasci i ruševine Akvileje predstavljaju najstarije korene zajedničke italijanske istorije, one su vid sećanja na prošlost koja nam pomaže da spoznamo sadašnjost.

Nakon završetka ove projekcije biće prikazan još jedan film istog autora, “Kromacio iz Akvileje – Na raskršću naroda i religija”.

Kromacio, biskup Akvileje od 388. do 408. nove ere, jedna je od najvažnijih ličnosti istočnih i zapadnih hrišćanskih crkava u IV veku nove ere. Ovaj dokumentarni film Đorđa Gregorija prati priču Kromacija koji je živeo u teškom vremenu političkih, religioznih i društvenih tenzija kada se Rimsko carstvo sukobljavao sa novim narodima koji su navirali na njegove istočne granice. Pod Kromacijevim biskupstvom akvilejska crkva počinje da radi na širenju hrišćanstva naročito u centralno-dunavskoj evropskoj regiji. Upravo počevši sa Kromacijom, biskupi Akvileje, koji od VI veka nove ere dobijaju titulu patrijarha, stvaraju najveću provinciju na hrišćnskom Zapadu i daju život novoj kulturi koja nastaje iz susreta neolatinske civilizacije sa nemačkim i slovenskim svetom.

Ovaj film je takođe preveden na srpski, a traje 40 minuta.

(via Šumadijapress)