Istorija Niša u 3D tehnologiji

Studenti i profesori Elektronskog fakulteta u Nišu predstavili su u 3D tehnologiji istoriju i istorijske spomenike Niša i vodič kroz savremeni Niš, na seminaru o primeni informacionih tehnologija u predstavljanju istorije Niša.

Istorija Niša u 3D tehnologiji

Digitalna 3D rekonstrukcija antičke Medijane ili srednjevekovnog Niša, mapiranje značajnijih istorijskih i kulturnih spomenika, turistički vodič kroz grad samo su neki od projekata za savremenu prezentaciju istorije i kulture Niša. Projekti su rađeni u ril tajmu, slično kao u kompjuterskim igricama.

“Postoji mogućnost da se uradi stari Niš, da se šetamo, vidimo tramvaj koji je Niš imao. Sve da se postavi na internet i da posetioci sajta grada mogu da se prošetaju u realnom vremenu kroz grad”, kaže Nikola Stojanović, jedan od autora.

Da ovakva prezentacija brže nalazi put nego klasična muzejska postavka, naročito do mlađih, potvrđuju i kustosi, koji kažu da posetilac muzeja danas traži mnogo više od posmatranja izloženog predmeta.

Istorija Niša u 3D tehnologiji 2

“Posetilac traži kontekst i traži da ga razume. Putem savremene tehnologije moguće je pružiti informacije o tome gde je nađen, kako je izgledao, kao i  prikaz čitave rekonstrukcije”, kaže Vesna Crnoglavac iz Narodnog muzeja u Nišu.

I pored toga, kažu na fakultetu, ustanove kulture u gradu i republici tek povremeno se interesuju za ovakve projekte.

Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković kaže da su potencijali koje nudi Elektronski fakultet veliki i nedovoljno iskorišćeni, pogotovo ako se, kako kaže, uzme u obzir da je ovo godina velikog jubileja.

Ovi projekti ujedno su i rezultat novih metoda u radu fakulteta.

“To su stručni klubovi studenata i grupe za samostalno učenje, pri čemu se grupa organizuje u saradnji sa ekspertima iz pojedinih oblasti”, kaže Radomir Stanković, profesor na  Elektronskom fakultetu u Nišu.

Iz laboratorije ovog fakutleta ranije su izašle slične prezentacije Tesline laboratorije i najvećih pronalazaka.

(via RTS)