Google is your Friend: Pretražujete internet uz pomoć Google-a kao pravi profesionalac

Danas je gotovo nemoguće živeti bez Googla. Šta god mislili o njemu moramo priznati da nam je prilično olakšao život omogućivši nam lakši pristup informacijama. Ovih 7 kratkih saveta će vam, nadam se, pomoći u još boljem snalaženju u moru informacija.

1. Tačno određena fraza
Uzmimo na primer da želimo pronaći sadržaje u kojima se eksplicitno pominje vinčanska kultura. Umesto prostog kucanja vinčanska kultura u pretraživač mnogo bolje rezultate ćemo dobiti ukoliko traženu frazu stavimo pod navodnike.
Primer: “vinčanska kultura”

2. Izuzimanje određene reči iz pretrage
Pretpostavimo da pretražujući internet sa frazom vinčanska kultura iz nekog razloga želimo da isključimo sve sadržaje u kojima se javlja reč Pločnik. Da bismo to uradili, prosto stavimo znak minus (““) ispred reči koju želimo da isključimo iz pretrage.
Primer: vinčanska kultura -Pločnik

3. Pretraživanje određenog sajta
Iako većina sajtova danas ima ugrađen pretraživač, moguće je pretraživati sadržaj određenog sajta i pomoću Google-a. Jednostavno, potrebno je ukucati reč ili frazu za pretragu a potom napisati “site:ime sajta“.
Primer: “vinčanska kultura” site:www.archanthis.org

4. Slične reči i sinonimi
Recimo da želimo da uključimo određenu reč u pretraživanje ali takođe želimo da uključime i reči koje su slične ili sinonimne toj reči. Da bismo to uradili potrebno je staviti znak “~” ispred reči.
Primer: “vinčanska kultura” ~nekropola

5.Pretraživanje određenog tipa dokumenata
Ukoliko želimo da pretražujemo samo određen tip odnosno format dokumenata, npr. PDF, ODT i sl. potrebno nakon tražene reči ili fraze upisati “filetype: ekstenzija“.
Primer: “vinčanska kultura” filetype:pdf

6. Ovo ili ono
Prema zadanim postavkama Google-a, pretraživač će tražiti sve reči koje smo uneli. Ukoliko tražimo bilo koju od uneti reči potrebno je ukucati OR (velikim slovima).
Primer: vinčanska nekropola OR naselje

7. Kalkulator
Ok, ko danas nema digitrona na kompu, telefonu ili negde u kući? Bez obzira, Google ima korisnu opciju ugrađenu u svoj pretraživač – izračunaće sve što mu zadamo. Zadaci 2+2 ili 2345 * 12 možda nisu previše zanimljivi ali verujem da nam svima zatreba da nekad prebacimo  inche, feete ili yarde u metričke mere ili nešto slično.
Primer: 100 inches in m