Enciklopedija Britanika – oproštaj od papira

Kao virus proširila se vest u prethodna dva dana da prestaje štampanje najstarije enciklopedije na engleskom jeziku. Nakon 244 godine postojanja odlučeno je da će se “Encyclopaedia Britannica” od sada izdavati isključivo u digitalnom obliku. Nema više reprezentativne metarske gomile papira koje su krasile police svakog ko je mogao da izdvoji par hiljada dolara za ove lepotice. Iznenađenje? Iskreno, ne baš.

Britannica je još, sad već davne, 1981. uplovila u digitalne vode kreirajući prvu digitalnu enciklopediju. Osam godina kasnije izdali su prvi multimedijalni CD a već 1994. Britannica je bila online. Moglo bi se reći da su fino pratili trendove.

Odustajanje od štampanog izdanja bilo je samo pitanje vremena. Meni se čini da je ovakvu odluku prilično ubrzala sada već najpopularnija enciklopedija na svetu – Wikipedia. Svojom fenomenalnom poslovnom politikom svima dostupnog slobodnog pristupa uspela je da postigne ono što Britannici nije pošlo za rukom za dva i po veka – postala je sinonim za enciklopediju. Ovo naravno mnogi mogu osporavati i zagovarati potencijalnu opasnost koju ova enciklopedija nosi šireći neproverene informacije ali činenice su tu i one govore da ne postoji ni jedna druga enciklopedija koja je pristup informacijama dovela do ovog nivoa i znanje učinila dostupnim milionima ljudi širom planete. Da li je možda Britannica nešto naučila od svog konkurenta? Verovatno da jeste. Koliko? Vreme će pokazati. Jedno je sigurno, postali su svesni da u budućnosti niko neće želeti da plaća ogromne sume novca za zastarele informacije kada potpuno besplatno može imati pristup najsvežijim. Jedva čekam buduće korake Britannica Inc. Za sada je promotivno omogućen pristup online enciklopediji potpuno besplatno. Iskoristite priliku, verujem da ovo neće dugo potrajati – www.britannica.com

Par zanimljivih stvari vezanih za Britannicu :

Da li ste znali da je bivša američka sekretarka Madeleine Albright radila za Britannicu pre nego što je počela da se bavi diplomatijom. Doista šteta što nije tamo i ostala :)

Da li ste znali da je gitarista Rolling Stonesa Keith Richards imao tu nesreću da na njega padne ceo set enciklopedije. Sreća prošao je sa samo par polomljenih rebara.

Da li znate šta povezuje čuvenog skejtera Tonyja Hawka i još čuvenijeg naučnika Alberta Einsteina? Naravno, obojica su pisali članke za Britannicu. Da li se Tony ikada zanimao za fiziku ili Albert za skejt nažalost ne znam :)