Egipatska sfinga pronađena u Izraelu

Granitni fragment egipatske sfinge sa hijeroglifskim natpisom imena faraona Menkaure, pronađen je u Izraelu. Ovo je jedina egipatska monumentalna statua ikada nađena van granica te zemlje i misterija je kako je dospela na lokalitet Tel Hazor.

Sfinga 1

Fragment egipatske sfinge je pronađen u severnom Izraelu, što je pobudilo interesovanje arheologa jer takvih otkrića nema izvan Egipta.

Granitni fragment prednjeg dela sfinge ima hijeroglifski natpis sa imenom faraona Menkaure, koji je vladao pre 4.500 godina.

„Ovo je jedina egipatska monumentalna statua ikada nađena na Levantu“, rekao je Amnon Ben-Tor, profesor arheologije na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

„To je takođe jedina poznata sfinga tog kralja – nema je čak ni u Egiptu“, rekao je iskusni arheolog, direktor iskopavanja na lokalitetu Tel Hazor u Galileji.

Nađeni fragment je dugačak oko 50 centimetara, a cela statua je bila tri puta duža i široka 50 centimetara, rekao je Ben-Tor.

Sfinga-istrazivanje 2

Arheološko nalazište Tel Hazor, deo Svetske baštine UNESKO i najvažniji arheološki lokalitet u Izraelu, prostire se na više od 80 hektara.

Misterija je kako je sfinga stigla u Tel Hazor. Najverovatnije je doneta tokom vladavine Menkaure, ali tada nije bilo veza Egipta i tog dela sveta.

Druga hipoteza je da je statua doneta posle pljačke Donjeg Egipta u 17. i 16. veku pre nove ere.

Treća pretpostavka je da je sfinga bila poklon nekog kasnijeg egipatskog monarha vladaru Tel Hazora, a verovatno je namerno razbijena kada se u tom drevnom gradu promenila vlast.

(via RTS)